Büyüme, olgunlaşma ve yaşlanma süreçleri kapsamında ödipal, narsisistik ve depresif sorunsalların ruhsallık üzerindeki görünümleri
Views of oedipal, narcissistic and depressive problematics on psyche in the scope of growth, maturation and aging processes
- Tez No: 882249
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGİ PİRİM DÜŞGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Rorschach Testi, Tematik Algı Testi, Ergenlik, Yaşlılık, Ödipal Sorunsal, Depresif Sorunsal, Narsisistik Sorunsal, Rorschach Test, Thematic Apperception Test, Adolescence, Old Age, Oedipal Problematic, Depressive Problematic, Narcissistic Problematic
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Bu araştırma; büyüme, olgunlaşma ve yaşlanma süreçleri kapsamında yaşamın farklı dönemleri olan ergenlik, genç yetişkinlik, orta yaş ve yaşlılık dönemlerine dair ruhsal ve bedensel değişimleri anlamayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, farklı yaş dönemlerinden geçen gruplar; ödipal, narsisistik ve depresif sorunsallar ekseninde ele alınmaktadır. Farklı yaş dönemlerindeki grupların farklılıkları ve benzerlikleri, projektif testler olan Rorschach ve Tematik Algı Testleri aracılığıyla karşılaştırılmaktadır. Çalışmaya katılmayı kabul eden dört farklı grup değerlendirmeye alınmıştır. 32 kişiden oluşan bu dört farklı grup; 13-18 yaş arası ergenlik grubunu, 18-25 yaş arası genç yetişkin grubunu, 55-64 yaş arası orta yaş grubunu ve son olarak 75 yaş ve üstü yaşlılık grubunu kapsamaktadır. Araştırmadan elde edilen veriler niceliksel ve niteliksel açıdan incelenmiştir. Projektif test protokolleri Fransız Okulu'na özgü psikanalitik yorumlama yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırmanın hipotezlerinde, ergenlik ve yaşlılık dönemindeki gruplarda narsisistik yatırımların artması ve ödipal çatışmanın canlanması beklenmiştir. Ayrıca, ergenlik ve orta yaş dönemindeki gruplarda, dürtü yatırımındaki hareketliliğin artması ve depresif pozisyonla baş etmenin zorlaşması öngörülmüştür. Bu çalışma; ergenlik, genç yetişkinlik, orta yaş ve yaşlılık dönemlerinin içinden geçtiği temel ruhsal sorunsalları detaylı bir şekilde inceleyerek literatüre zenginlik katmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to understand the psychic and physical changes of different periods of life such as adolescence, young adulthood, middle age and old age through the scope of growth, maturation and aging processes. In this context, groups passing through different age periods, are discussed on the axis of oedipal, narcissistic and depressive problematics. The differences and similarities between these groups in different age periods are compared through projective tests such as Rorschach and Thematic Apperception Test. This study was conducted with four different groups who agreed to participate in the study. These four different groups, consisting of 32 people, include the adolescent group between the ages of 13-18, the young adult group between the ages of 18-25, the middle age group between the ages of 55-64, and finally the old age group from the age of 75 and over. The data obtained from the research were examined in quantitative and qualitative terms. Projective test protocols were evaluated using the psychoanalytic interpretation method specific to the French School. In the hypotheses of the research, an increase in narcissistic investments and a revival of oedipal conflict were expected in groups in adolescence and old age. In addition, it was predicted that in groups in adolescence and middle age, the mobility in drive investment would increase and it would become more difficult to cope with the depressive position. This study seeks to enrich the literature by examining in detail the basic psychic problematics experienced during adolescence, young adulthood, middle age and old age.