Canlı varlıkların TMS 41 çerçevesinde muhasebeleştirilmesi
According to TMS 41 living assets accounting
- Tez No: 270894
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Canlı varlıklar, Tarımsal ürünler, TMS 41, Vergi Usul Kanunu, Living Animals, Agricultural Products, TMS 41, Tax Procedure Law
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Canlı varlıklar doğma, büyüme, olgunlaşma, üreme, yaşlanma ve ölüm gibi sürekli olarak biyolojik dönüşüme maruz kalmaktadırlar. Bu nedenle canlı varlıkların muhasebeleştirilme ve ölçümlerinin, tarım işletmelerinin sahip olduğu diğer varlıklardan farklı olması gerekmektedir.Türkiye Muhasebe Standartları 41, Tarımsal Faaliyetler Standardı, canlı varlıkların bu özelliklerini dikkate almakta ve muhasebeleştirilme ve ölçüm ilkelerini belirlemektedir. Türk Vergi Mevzuatı açısından canlı varlıklar bu özellikleri ile diğer varlıklardan ayrılmamakta, böylece standart ile mevzuat arasında yaklaşım farklılıkları oluşmaktadır. Standart ilkelerinin gerçekçi finansal bilgi sunmak amacı taşıdığı bilinmektedir. Ancak bu ilkelerin uygulanabilmesi için bazı düzenlemeler gerekmektedir.Bu çalışmada ilk olarak tarım işletmeciliği ve tarım muhasebesi hakkında genel bilgiler verilmiş sonra standart ve Türk Vergi Mevzuatı'nın konuyla ilgili yaklaşımları incelenmiş ve karşılaşılan güçlüklere çözüm önerileri sunmak amacıyla örnek uygulamalar hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Living animals are always exposed to biological transformation like growth, mourn and death. Because of this reason, the valuation and accounting of living animals require to be different than other assets of agriculture businesses.Turkish Accounting Standards 41, Agriculture Standard considers this specialities of living animals and determines the principles of accounting and valuation. According to Turkish Tax Legislation, living animals are similar with other assets thus differences is occured between standard and legislation approaches. But some arrangements require for practise this principles.This study presented general informations about agriculture businesses and agriculture accounting than searched the approaches of standard and Turkish Tax Legislation, related with the subject and it is prepared that sample exercises related to present solution suggestions of the practise difficulties.