Evliliğin ilk yıllarındaki boşanma ve nedenleri üzerine sosyolojik bir analiz: Bursa ili örneği
A sociological analysis on divorce and its reasons in the first years of marriage: The case of Bursa
  1. Tez No: 882300
  2. Yazar: GÜLAY ÖNCİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ERKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, boşanma, erken boşanma kavramı ve boşanma nedenleri, Family, divorce, early divorce concept and reasons for divorce
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Evlilik kararıyla kurulan aile birlikteliği alınan boşanma kararıyla bitirilmektedir. Özellikle son yıllarda boşanmalar dünya çapında giderek artmaktadır. Türkiye genelinde ise son yıllarda hızlı bir şekilde artış gösteren boşanma oranlarının özellikle evliliğin ilk yılları yani 1-5 yılları arasında olduğu gözlenmektedir. Yapılan literatür incelemesi sonucunda hazırlanan çalışmaların çoğunda genel boşanma olgusu ve nedenleri ele alınmış bulunmaktadır. Evliliğin ilk yıllarındaki boşanma ve nedenlerine ilişkin birkaç çalışma dışında bir veriye ulaşılmamıştır. Bu nedenle araştırmanın temel amacı, evliliğin ilk yılları olan ilk beş yılda son bulan evliliklerdeki boşanma ve nedenlerinin araştırılmasıdır. Çalışmada boşanma nedenleri kavramsal ve kuramsal çerçeve ile temellendirilerek katılımcıların anlatılarından elde edilen verilerle açıklanmaya çalışılmıştır. Saha araştırması kapsamında Bursa'da ikamet eden evliliğin ilk yıllarında boşanan 9'u kadın 6'sı erkek olmak üzere toplam 15 katılımıyla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Verilerin yorumlanmasında içerik analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak araştırma da erkeğin ve kadının boşanma süreçlerine etki eden faktörlere ilişkin toplanan veriler, incelenerek kategoriler belirlenmiştir. Bu kategoriler doğrultusunda boşanma olgusunun süreci ve nedenlerine ait temalar oluşturulmuştur. Bursa ilindeki evliliğin ilk yıllarındaki çiftleri boşanmaya götüren sebeplerin neler olduğu incelenerek, evliliği olumsuz olarak etkileyen ve boşanmaya götüren faktörler, oluşturulan temalar dâhilinde yorumlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The family union established by the decision of marriage ends with the decision of divorce. Especially in recent years, divorces have been increasing worldwide. In Turkey, it is observed that the divorce rates, which have increased rapidly in recent years, are especially between the first years of marriage, that is, between the years 1-5. In most of the studies prepared as a result of the literature review, the general divorce phenomenon and its causes have been discussed. Apart from a few studies on divorce and its causes in the first years of marriage, no data was available. For this reason, the main purpose of the research is to investigate the reasons for divorce in marriages that end in the first five years, which are the first years of marriage. In the study, the reasons for divorce were tried to be explained with the data obtained from the narratives of the participants, based on a conceptual and theoretical framework. Within the scope of the field research, indepth interviews were conducted with a total of 15 participants, 9 women and 6 men, who were divorced in the first years of marriage, residing in Bursa. Content analysis technique was used in the interpretation of the data. As a result, the data collected in line with the purpose of the research on the factors that cause the divorce processes of men and women were examined and categories were determined. In line with these categories, themes related to the process and causes of divorce were created. By examining the reasons that led the couples in the first years of marriage in Bursa to divorce, the factors that negatively affected the marriage and led to divorce were tried to be interpreted within the themes created.