Kahramanmraş'ta boşanma olgusunun eğitim sosyolojisi açısından incelenmesi
An analysis of education sociology from divorce in Kahramanmaras
  1. Tez No: 472288
  2. Yazar: FATMA TUĞBA GÜNEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Evlilik, BoĢanma Nedenleri, BoĢanma ve Eğitim, Eğitim Sosyolojisi, Family, Marriage, Divorce Reasons, Divorce and Education, Education Sociology
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Türkiye'de boĢanma oranlarının artıĢı sosyolojik açıdan ele alındığında batılı kültürün artan etkisi, kentleĢmenin neticesinde gelenek ve göreneklerin etkisinin azalması, modern hayatın insanları daha bireyci ve bağımsız düĢünmeye yönlendirmesi gibi çeĢitli nedenler, bu artıĢın nedeni olabilmektedir. BoĢanmaların ardındaki nedenlerden biri de baĢtan sağlıklı evliliklerin kurulamayıĢıdır. Bu noktada eğitimin, evlilik kararı alınmasından evliliğin sürdürülebilmesine ve ailenin devamını sağlayan çocukların da nitelikli bireyler olarak yetiĢtirilebilmesine kadar her aĢamada etkisini gösteren bir unsurdur. Türkiye'de boĢanma oranları diğer ülkelerdeki oranların oldukça gerisinde olmasına ve Türk toplumunun gücünü aile yapısından ve aile bağlarından aldığı gerçeğine rağmen boĢanmalar hızla artmakta, boĢanmıĢ bireyler, çocukları ve çevreleri bu süreçten olumsuz etkilenmektedir. AraĢtırmanın amacı, KahramanmaraĢ'ta boĢanma olgusunun nedenlerini ortaya koymak ve bu nedenleri eğitim sosyolojisi açısından yorumlamaktır. AraĢtırmanın evreni, KahramanmaraĢ'ta yaĢayan, eĢlerinden boĢanmıĢ bireylerden oluĢmaktadır. Örneklem ise KahramanmaraĢ'ta yaĢayan 2010-2015 yılları arasında boĢanmıĢ olan 66 kadın ve erkek katılımcıdan oluĢmaktadır. AraĢtırmada bilgi toplama aracı olarak anket kullanılmıĢtır. Ġstatistiksel değerlendirmelerde frekans ve yüzdeler kullanılmıĢ, crosstabslar (çapraz tablolar) KAHRAMANMARAġ'TA BOġANMA OLGUSUNUN EĞĠTĠM SOSYOLOJĠSĠ AÇISINDAN ĠNCELENMESĠ aracılığıyla değiĢkenler arasındaki iliĢki analiz edilmiĢ ve ilgili her bir değiĢkenin kategorilerinin kesiĢimleri incelenerek bulgular ortaya konulmuĢtur. AraĢtırmadan elde edilen bulgular Ģöyledir: Katılımcıların çoğunluğunun evlilik yaĢları, Türkiye genelindeki evlenme yaĢ ortalamasının altındadır. KahramanmaraĢ'ta evliliğin ilk yıllarındaki boĢanma oranlarının, evliliğin ilerleyen yıllarındaki boĢanma oranlarına nazaran daha düĢük olduğu görülmüĢtür. EĢlerin boĢanma kararı almalarını ertelemede çocuklarının etkisinin olduğu sonucu elde edilmiĢtir. EĢler arasında ve eĢlerin aileleri arasında sosyo kültürel farklılıktan doğan anlaĢmazlıkların boĢanmaya neden olduğu sonucuna varılmıĢtır. Yine eĢler arasında ilgi farklılıkları vardır. EĢlerin birlikte kaliteli vakit geçirme, birbirlerine zaman ayırma, birlikte zevk alınan ortak bir faaliyette bulunma gibi ailede ve kiĢilerde duygusal doyumu sağlayacak Ģeyleri yeterince yapmadıkları anlaĢılmaktadır. Katılımcılar, evlilik yapmak için eğitim durumu yönünden bireylerin kendi eğitim durumlarına denk eĢ seçimi yapmaları gerektiğini belirtmiĢlerdir. BoĢanmaya etki eden faktörlerden birinin de bireylerin eĢ seçimi yaparken eğitim durumunu göz ardı etmeleri olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır. EĢler arasında eğitim durumu farkının boĢanmaya etkisi olduğu bulgusu elde edilirken, cinsiyete göre bu oranlar farklılaĢmaktadır. Bu da daha çok erkek katılımcıların eğitim açısından kendisine denk kadınlarla evlenmediği bulgusuna ulaĢmamızı sağlamıĢtır. EĢler arasındaki eğitim farkının boĢanmaya etki ettiğini söyleyen katılımcıların çoğunluğunu lise, lisans ve lisansüstü eğitime sahip olan bireyler oluĢturmaktadır. Bu sonuçlar da eğitim durumu farklılıklarının boĢanmaya etkisinin olduğunu söyleyen katılımcıların da yine belli eğitim düzeyine sahip olan katılımcılardan oluĢtuğu yönünde bir sonuca ulaĢılmasını sağlamıĢtır.
Özet (Çeviri)
Considering the increase in divorce rates in Turkey is considered from a sociological point of view, various reasons such as the increasing effect of western cultures, decreasing the effect of traditions and customs on the result of urbanization, and modern life leading people to think more individually and independent can be the cause of this increase. One of the reasons behind divorce is the inability to establish healthy marriages from the beginning. Education at this point is an element that affects every step of the way, from the decision of marriage to the sustainability of marriage and from the continuity of the family to the training of qualified individuals. In Turkey, the divorce rate, despite the fact that it receives from being well behind the rate in other countries and Turkish society from the strength of the family structure and family ties divorces increasing rapidly, divorced individuals, children and the environment are affected by this process. The aim of the research is to reveal the causes of divorce cases in Kahramanmaras and interpret this result in terms of sociology of education. The study population, living in Kahramanmaraş is composed of individuals from a divorced spouse. The sample consists of 66 female and male participants who were divorced between 2010 and 2015 in Kahramanmaras. Survey was used as a means AN ANALYSIS OF EDUCATION SOCIOLOGY FROM DIVORCE IN KAHRAMANMARAS of gathering information in the research. Frequency and percentages were used in the statistical evaluations, the relationship between the variables was analyzed through crosstabs (cross tables) and the intersections of the categories of each related variables were examined and the findings were presented. According to the findings of the research: The marriage ages of the majority of participants are below the average age of marriage in Turkey. In Kahramanmaras, divorce rates in the first years of marriage were found to be lower than the divorce rates in the later years of marriage. It is the effect of the deferred children that their partners take divorce decisions. It was concluded that disagreements between spouses and socio-cultural differences between spouses' families were one of the factors that caused divorce. There are also differences of interest between spouses. It is understood that spouses do not do enough to provide emotional satisfaction in the family and people, such as spending quality time together, spending time with each other, and enjoying a joint activity together. Participants stated that in order to get married, individuals must make a choice of spouse equal to their educational status in terms of education. It can be said that one of the factors affecting divorce is that the individuals ignore the education situation when they make the spousal choice. When the finding that education difference is the effect of divorce among spouses is obtained, these rates differ according to sex. This, in turn, has led us to reach the conclusion that male participants are not married to equivalent individuals in terms of education. The majority of respondents who say that the difference in education between spouses has an impact on divorce is composed of individuals with high school, undergraduate and postgraduate education. These results led to the conclusion that the participants who said that differences in educational attainment were the effect of divorce, were also participants with a certain level of education.