Dini gelişim modellerinden 'Gıft to the Chıld' yönteminin din eğitimi açısından incelenmesi
An examination of the 'Gift to the Child' method, a religious developmental model, in respect of religious education
- Tez No: 882328
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, Gift to the Child yöntemi, Öğrenci, Öğretmen, Materyal, Sınıf, Religious education, Gift to the Child, Student, Teacher, Material, Classroom
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Erken çocukluk ve çocukluk dönemlerinde din eğitiminin gerekliliği, yöntemi ve içeriği ülkemizde ve dünyada çeşitli açılardan tartışılmaktadır. Farklı dinlerin bir arada yaşadığı İngiltere'de uygulanan 'Gift to the Child' eğitim yöntemi psikolojik, pedagojik ve teolojik temelleri olan seküler bir din eğitimi yaklaşımıdır. Yetişkin din eğitiminden farklı metotlarla ve eğitim-bilimsel çıkarımlar gözetilerek geliştirilen bu yönteme göre çocuklar dinlerden yola çıkarak pek çok bilgi ve beceriyi öğrenebilmekte ve bunu yaşamlarında olumlu kazanımlara dönüştürebilmektedir. 'Gift to the Child' yöntemi; Allah, peygamber, vahiy, dua gibi kavramları sorumluluk, empati, hoşgörü ve sevgi gibi değerlerle işlemektedir. Çocuğun kutsallık hissini ön plana çıkarmayı hedefleyerek diğer din eğitimi uygulamalarından ayrılmaktadır. Bu çalışmada çocukları dini içeriklerle karşılaştırarak eğitim-bilimsel çıkarımlar elde etmeyi hedefleyen 'Gift to the Child' yöntemi öğretmen görüşleri çerçevesinde incelenmiştir. Yöntemin eğitim süreci, öğretmen-öğrenci-materyal boyutu ve din eğitimi açısından uygulanabilirliği ele alınmıştır. Dini gelişim kuramı ile gelişim kuramlarını birlikte değerlendiren, kazanımları yönüyle değerlendirilebilen bu yaklaşımın uygulanabilirliğinin incelenmesinde; konuyla ilgili kaynaklardan literatür taraması yapıldıktan sonra nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile araştırmanın verileri toplanmıştır. Bu çalışmada Kocaeli ilinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi okulların 5. Sınıf düzeyinde görev yapan 10 öğretmen ile mülakatlar gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler öğretmenlerden alınan cevaplar çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The necessity, method and content of religious education in early childhood and infancy are discussed in our products and in the world from various perspectives. The 'Gift to the Child' education method, which is applied in England where different religions live together, is a secular religious education approach with psychological, pedagogical and theological foundations. By observing and examining different methods and educational-scientific inferences from adult education, many information and skills can be learned from children according to these methods and these can be transformed into positive gains in their lives. The 'Gift to the Child' method works with values such as responsibility, tolerance, forbearance and love such as Allah, prophet, revelation, prayer. The drawings are distinguished from other religious education practices by targeting the sense of holiness. The 'Gift to the Child' method is within the limits of the teacher in order to ensure that educational-scientific inferences are obtained by comparing these children's religious contents. The method's educational process, teacher-student-material dimension and its applicability in terms of religious education have been taken. In examining the applicability of this approach, which evaluates religious development theory and development theories together and evaluates the scope they can gain; After the literature review of the resources related to the department, mathematical data were collected with the semi-exercise interview technique from qualitative research methods. In this context, interviews were conducted with 10 teachers working at the 5th grade level in official schools affiliated to the Ministry of National Education in Kocaeli province and the data obtained were evaluated with the scope of the periods taken from the data.