Sol ventrikül kaynaklı ventriküler erken atım veidiyopatik ventriküler taşikardinin endokardiyal katater ablasyonu sonrası gelişen sessiz beyin iskemisinin sıklığının ve prediktörlerinin belirlenmesi
Determining the frequency and predictors of silent brain ischemia following endocardial catheter ablation for ventricular premature beats and idiopathic ventricular tachycardia
- Tez No: 882494
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Sessiz beyin embolisi, Sessiz beyin iskemisi, Katater ablasyon, Beyin manyetik rezonans görüntüleme, Diffüzyon ağırlıklı görüntüleme, Silent brain embolism, Silent brain ischemia, Catheter ablation, Brain magnetic resonance imaging, Diffusion-Weighted Imaging
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışma, ventriküler erken atım (VEA) ve idiyopatik ventriküler taşikardi (VT) ablasyonu sonrası gelişen sessiz beyin iskemisi (SBİ) insidansını ve prediktörlerini araştırmayı amaçlamaktadır. VEA ve idiyopatik VT, ciddi kardiyak komplikasyonlarla ilişkilendirilebilir ve tedavide antiaritmik ilaçlar ile kateter ablasyonu kullanılır. SBİ, kateter ablasyonu sonrası ortaya çıkabilir ve ileride demans ve kognitif bozukluklara yol açabilir. Çalışma, SBİ insidansını ve prediktörlerini tespit ederek, bu riski azaltmak için intraoperatif ve postoperatif tedavi yaklaşımlarını değerlendirmeyi hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif olarak yürütülmüş ve 15.01.2022-22.01.2024 tarihleri arasında 37 hasta ardışık olarak çalışmaya dahil edilmiştir. 27 sol ventrikül (LV) ablasyon yapılan hasta ve 10 sağ ventrikül (RV) ablasyonu yapılan hasta sessiz beyin embolisinin (SBE) LV ablasyonu ile ilişkili olduğunu göstermek için kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar ablasyon öncesi ve sonrası çeşitli klinik parametrelerle değerlendirilmiş, Beyin-MRG (DWI-diffüzyon ağırlıklı görüntüleme) görüntülemeleriyle SBİ olup olmadığı tespit edilmiştir. Kateter ablasyon işlemleri sırasında kullanılan yöntemler ve hemodinamik parametreler ayrıntılı olarak kaydedilmiş, sonuçlar tedavi ve takip stratejilerini optimize etmek için analiz edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada, idiyopatik VT ve VEA için ablasyon uygulanan 37 hasta değerlendirilmiştir. Hastaların %27'sine sağ ventrikül (RV), %73'üne LV kateter ablasyonu uygulanmıştır. LV ablasyonu yapılan hastaların %22,2'sinde Beyin-MRG ile sessiz beyin embolisi tespit edilmiştir. SBE saptanan hastaların SBE – hastalara göre, daha yüksek CHA2DS2-VASc skoru(p:0,002), yaş ortalaması (p:0,0022), daha yüksek NT-proBNP seviyelerine (p:0,001) sahip olduğu bulunmuş ve SBİ gelişiminin istatiksel olarak bir risk faktörü oldukları saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, LV katater ablasyonu yapılan hastalarda işlem sonrası SBE ve SBİ görülebildiğini göstermektedir. Bunu önlemek için LV kaynaklı VEA ve idiyopatik VT'li hastaların işlem zamanı açısından daha yakından izlenmesi ve erken müdahale gerekliliği vurgulanmaktadır. İşlem sırasında antikoagülasyon yönetiminin dikkatli yapılması ve işlem sonrası antiplatelet tedavi süresinin uzatılması, iskemi gelişimini önlemek adına önerilmektedir. Bu bulgular, LV ablasyonu yapılan hastalarda daha dikkatli bir izlem ve tedavi stratejisi geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the incidence and predictors of silent brain ischemia (SBI) following ventricular premature contractions (VPC) and idiopathic ventricular tachycardia (VT) ablation. VPC and idiopathic VT can be associated with severe cardiac complications, and treatments include antiarrhythmic drugs and catheter ablation. SBI may occur after catheter ablation and can lead to dementia and cognitive impairments in the long term. The study seeks to identify the incidence and predictors of SBI, with the goal of evaluating intraoperative and postoperative therapeutic approaches to mitigate this risk. Materials and methods: This prospective study was conducted between January 15, 2022, and January 22, 2024, including 37 consecutive patients. Among these, 27 patients underwent left ventricular (LV) ablation and 10 patients underwent right ventricular (RV) ablation, with the RV ablation group serving as a control group to demonstrate the association between silent brain embolism (SBE) and LV ablation. Patients were assessed using various clinical parameters before and after ablation, and the presence of SBI was determined using brain MRI (DWI-diffusion-weighted imaging). The methods used during catheter ablation and hemodynamic parameters were meticulously recorded, and the results were analyzed to optimize treatment and follow-up strategies. Results: In this study, 37 patients who underwent ablation for idiopathic VT and VPC were evaluated. Catheter ablation was performed on the RV in 27% of the patients and on the LV in 73%. Silent brain embolism was detected in 22.2% of the patients who underwent LV ablation through Brain-MRI. It was found that patients with SBE had a significantly higher CHA2DS2-VASc score (p:0.002), higher average age (p:0.0022), and elevated NT-proBNP levels (p:0.001), indicating that these factors are statistically significant risk factors for the development of SBI. Conclusion: The findings of this study demonstrate that SBE and SBI can occur post-procedure in patients undergoing LV catheter ablation. To prevent these complications, it is emphasized that patients with LV-originating VPC and idiopathic VT should be closely monitored during the procedure, and early intervention is necessary. Careful management of anticoagulation during the procedure and extending the duration of antiplatelet therapy post-procedure are recommended to prevent ischemia. These findings underscore the need for more vigilant monitoring and the development of tailored treatment strategies in patients undergoing LV ablation.