Yurt dışında görevlendirilen öğretmenlerin yaşadıkları sınıf içi eğitim öğretim sorunlarının incelenmesi (Batum örneği)
Examination of in-class education issues experienced by teachers appointed abroad (Batum example))
- Tez No: 882654
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, öğretmen, öğretim, sınıf, Education, teacher, teaching, class
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Milli Eğitim Bakanlığı tarafınca Türkiye'den yurt dışına görevlendirilmiş bulunan öğretmenlerin yaşamış oldukları problemleri belirlemektir. Yöntem: Öğretmenlerin yurt dışında yaşamış oldukları problemlere yönelik algılarının derinlemesine belirlenmesi ve bütüncül bir bakış açısı ile aktarılması için yapılan bu çalışmada nitel bir yaklaşım olan Olgubilim yöntemi benimsenmiştir. Bulgular: Yurt dışında görev yapan öğretmenler, dil engelleri, kültürel farklılıklar, öğrenci devamsızlığı gibi çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Bu sorunlara karşı, çift dilli eğitim materyalleri, interaktif öğrenme teknikleri ve okul-aile işbirliği gibi çözümler geliştirilmiştir. Öğretmenler, kültürel farklılıkları ders süreçlerine entegre ederek, öğrencilere dil öğretimi ve genel kültürel anlayış kazandırmayı hedeflemektedirler. Ayrıca, öğretmenler yerel ihtiyaçlara uyum sağlamak için ders planlarını ve öğretim yöntemlerini adapte etmişler, öğrenci motivasyonunu artırmak için çeşitli öğretim araçları kullanmışlardır. Bu deneyimler, öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimlerine önemli katkılarda bulunmuştur, aynı zamanda öğretim kalitelerini artırarak öğrencilerin eğitimine olumlu etkilerde bulunmuşlardır. Sonuçlar: Araştırmada, dil engelleri, kültürel farklılıklar ve öğrenci motivasyonu gibi temel sorunlar öne çıkmaktadır. Öğretmenler, dil bariyerlerini aşmak için yerel dilde materyaller kullanmış, kültürel farklılıklara uyum sağlamak adına ders içeriklerini genişletmiş ve öğrenci motivasyonunu artırmak için çeşitli yöntemler denemişlerdir. Yurt dışında öğretmenlik yapmanın, öğretmenlerin profesyonel ve kişisel gelişimine önemli katkılar sağladığı görülmüştür; öğretmenler, farklı kültürlerle etkileşimde bulunmanın öğretim becerilerini geliştirdiğini ve kültürel anlayışlarını zenginleştirdiğini belirtmişlerdir. Çalışma ayrıca, yurt dışındaki öğretmenler için destek sistemlerinin önemini vurgulamakta ve okul yönetimlerinin öğretmenlerin zorluklarla başa çıkabilmesi için gerekli kaynakları sağlamasının gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this programming is to determine the problems encountered in the parts assigned to the dormitory from Turkey by the Ministry of National Education. Method: The Phenomenology method, which is a qualitative approach, was adopted to determine the perception values of teachers about the problems they experienced abroad and to convey them from a holistic perspective. Findings: Teachers working abroad face various difficulties such as language barriers, cultural differences and student absenteeism. Solutions such as bilingual education studies, interactive learning techniques and school-family cooperation are offered for these regions. Teachers aim to provide language teaching and general cultural understanding by integrating into diverse courses. Additionally, producers have adapted lesson plans and teaching methods to ensure compliance with local needs and used a variety of teaching tools to increase student motivation. These experiences had positive effects on education, contributing significantly to professional, professional and personal development, as well as improving teaching quality. Conclusions: In the research, basic problems such as language barriers, cultural details and student motivation come to the fore. Teachers used materials in the local language to overcome language barriers, expanded course content to accommodate different differences, and tried various frequencies to increase student motivation. Although he did not teach abroad, his professional and personal contributions were significant; They stated that interacting with different cultures in the regions improved their educational skills and enriched their cultural understanding. The study also points to the need to improve supports to support progress and provide the necessary resources to meet the challenges of school management.