Brexıt sonrası Türkiye-İngiltere ilişkileri
Turkey-Britain relations after Brexit
  1. Tez No: 882682
  2. Yazar: HABİBE SATILMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİR AKYEŞİLMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Brexit, İngiltere, Türkiye, Avrupa Birliği, Brexit, Turkey, European Union
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
II. Dünya Savaşı sonrası dönemden bugüne kadar devam eden Avrupa Birliği'ne entegrasyon süreci, zamanla gerçekleşmiş olan derinleşme ve genişleme aşamaları ile beraber çok ciddi ilerleme kaydetmiştir. Bugüne kadar gelişim göstererek süre gelen yolculuk içerisinde ise Avrupa Birliği'ni meydana getiren üye devletler arasında pek çok siyasi, iktisadi, sosyal ve kültürel sıkıntılar yaşanmış, bu sıkıntılar Avrupa Birliği'nin mevcudiyetini kimi zaman derinden sarsmıştır. Yaşanan bu zor durumlar, kimi zaman ülkelerin Avrupa Birliği içerisindeki mevcudiyetini de sorgulamalarına sebebiyet vermiş, bu süreci yoğun biçimde yaşanan İngiltere ise 2016 senesinin Haziran ayında gerçekleştirdiği referandum sonrası Avrupa Birliği'nden ayrılmıştır.“Brexit”olarak adlandırılan bu sürecin ardından gerek İngiltere'nin gerekse Avrupa Birliği'nin diğer ülkeler ile olan ilişkilerinde yeni bir döneme girilmiştir. Bu ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin İngiltere ile Brexit sonrası dönem ilişkilerini incelemeyi amaçlayan bu çalışmada İngiltere'nin Avrupa Birliği'ne girmeden önceki durumu, Avrupa Birliği'ne dâhil olması ve yaşanan sorunlar neticesinde Brexit'e götüren sebepler detaylarıyla açıklanmış,“Brexit”sonrası ilişkiler bağlamında İngiltere ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bugünü ve yarını tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The process of integration into the European Union, which has continued since the post-World War II period until today, has made significant progress with the deepening and widening phases that have taken place over time. During this journey, many political, economic, social and cultural problems have been experienced among the member states that make up the European Union, and these problems have sometimes deeply shaken the existence of the European Union. These difficult situations sometimes caused countries to question their existence in the European Union, and the United Kingdom, which experienced this process intensely, left the European Union after the referendum held in June 2016. Following this process called“Brexit”, a new era has been entered in the relations of both the UK and the European Union with other countries. In this study, which aims to examine Turkey's relations with the UK in the post-Brexit period, the situation of the UK before entering the European Union, its inclusion in the European Union and the reasons leading to Brexit as a result of the problems experienced are explained in detail, and the present and future of the relations between the UK and Turkey in the context of post-Brexit relations are discussed.