Brexit sürecinin borsa endekslerine ve para birimlerine etkisi
The effect of brexit process on stock index and currency
- Tez No: 592209
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEZİYET SEMA ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Brexit, Brexit Referandumu, Granger Nedensellik Analizi, AB Endeksleri, FTSE100, Brexit, Brexit Referendum, Granger Causality Test, EU Indices, FTSE100
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
23 Haziran 2016 tarihinde Birleşik Krallık (BK)'da yapılan referandum sonucunda Birleşik KrallığınAvrupa Birliğinden ayrılma süreci başlamıştır. Britanya'nın (Birleşik Krallık) ilk iki harfi (Br) ile exit (çıkış) kelimesinin birleşmesinden oluşan Brexit, Birleşik KrallığınAvrupa Birliğindenayrılması anlamına gelmektedir. Brexit, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliğinin (AB)'nin tarihinde bir ilki teşkil etmektedir ve hem Birleşik Krallık hem de Avrupa Birliği tarihi içerisinde önemli bir kırılma noktasını oluşturmaktadır. Bu çalışmada Brexit Referandumu'nun ABD, Türkiye ve belli başlı bazı Avrupa Borsa Endeksleri ve para birimleri getirileri üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığı, zaman aralığı Referandum öncesi ve Referandum sonrası iki döneme ayrılarak araştırılmıştır. Bu kapsamda araştırmanın verileri, BK'nin ticari açıdan en fazla iş birliği yaptığı ülkeler arasında yer alan Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Almanya, BK, İrlanda, Türkiye, Kıbrıs Menkul Kıymet Borsaları Temel Endekslerinin yanı sıra üç adet para biriminin (EUR/USD, EUR/GBP ve EUR/TRY) günlük kapanış fiyat verilerinden oluşmaktadır. Analizlerde Birim Kök Testleri sonrasında En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi ve VAR Granger Nedensellik Testleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, araştırmaya dahil edilen endeks ve para birimlerinin Brexit Referandumu öncesi ve sonrasında birbirleri ile etkileşim halinde olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the referendum held in the United Kingdom on 23 June 2016, the process of Britain leaving the European Union (EU) began. Brexit, a combination of the first two letters (Br) of Britain (United Kingdom) and the word“exit,”means the separation of Britain from the European Union. The process of Brexit poses a first in history of United Kingdom and European Union and constitutes a breaking point both in the history of England and the history of EU. In this study it has been searched by seperating in two terms as pre-referendum and after referendum whether Brexit Referendum has an impact on USA, Turkey and main Europe Stock Exchange Indices and curriencies returns. In this content research data constitutes from daily closing price data of 3 pieces of price unit (EUR/USD, EUR/GBP and EUR/TRY) besides basic İndices Of Securities Exchanges of countries which of them take part in England's the most commercially cooperataing countries as USA, France, Germany, England, Ireland, Turkey, Cyprus. Granger Causality and Least Squares (OLS) tests were used after the Unit Root Tests in analyses. The findings revealed that the indices and currencies included in the research interacted with each other before and after the Brexit Referendum.