Yapay zeka uygulamalarının habercilik pratiklerine etkileri
Effects of artificial intelligence applications on journalism practices
- Tez No: 882693
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH TİRYAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Haber Odaları, Yeni Medya, Medya Teknolojileri, İnteraktif Medya, Artificial Intelligence, Newsrooms, New Media, Media Technologies, Interactive Media
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Teknolojinin gelişimiyle birlikte, günümüz çağı sürekli bir değişim ve dönüşüm içerisindedir. Bu bağlamda, yeni medya da bu değişimden etkilenmektedir. Yapay zekâ teknolojisinin hızlı gelişimi, özellikle gazetecilik sektöründe yeni bir habercilik tarzının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu yeni yaklaşım, geleneksel haber üretim süreçlerinde zaman ve mekân kavramlarını yeniden şekillendirmektedir. Yapay zekâ, haber içeriklerinin hızlı bir şekilde üretilmesini sağlayarak, haber üretiminden tüketimine kadar olan süreçte önemli değişikliklere yol açmaktadır. Bu çalışmada, küresel ölçekte yapay zekânın gazeteciler tarafından nasıl pratikte kullanıldığı ve bu teknolojinin sektördeki etkileri incelenmiştir. Ayrıca, yapay zekânın gazetecilikte yarattığı köklü değişimleri anlamak amacıyla, alanında uzman gazeteciler ve akademisyenlerle toplam 20 kişi ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Araştırma bulguları, yapay zekâ destekli gazeteciliğe yönelik küçük bir eğilimin mevcut olduğunu ve bu eğilimin gelecekte artma olasılığının yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Yapay zekâ destekli gazetecilik, haber odalarının haber üretim sürecinden dağıtımına kadar tüm aşamalarını dönüştürmekte ve gazetecilik pratiğinde köklü değişimlere yol açmaktadır. Gazetecilerin, yapay zekâ destekli gazetecilikle uyumlu çalışabilmeleri için teknolojik yeterliliklerini artırmaları gerekmektedir. Bu bağlamda, özellikle iletişim fakültelerinden mezun olan bireylerin sektörde kalıcı olabilmeleri için teknolojik becerilerini geliştirmeleri büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, yapay zekâ destekli gazeteciliğin etik boyutları da ele alınmış ve bu alanda düzenlemelerin gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the advancement of technology, our current age is in a constant state of change and transformation. In this context, new media is also affected by these changes. The rapid development of artificial intelligence technology has given rise to a new style of journalism, particularly within the media sector. This new approach has redefined the concepts of time and space in traditional news production processes. Artificial intelligence enables the rapid production of news content, leading to significant changes throughout the news production and consumption process. This study examines how artificial intelligence is practically utilized by journalists on a global scale and its impact on the sector. Additionally, to understand the profound changes brought about by artificial intelligence in journalism, in-depth interviews were conducted with a total of 20 experts, including journalists and academics. The research findings reveal a small but existing inclination towards artificial intelligence-assisted journalism and a high likelihood of this trend increasing in the future. Artificial intelligence-assisted journalism is transforming all stages of the news production process, from newsrooms to distribution, and is causing profound changes in journalism practice. Journalists need to enhance their technological competencies to work effectively with artificial intelligence-assisted journalism. In this regard, it is crucial for graduates from communication faculties to develop their technological skills to remain relevant in the industry. Furthermore, the ethical dimensions of artificial intelligence-assisted journalism are discussed, highlighting the need for regulations in this field.