Parotis tümörlerinde in vitro olarak iki farklı çapta iğne biyopsisinin tümör ekimi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of in vitro needle biopsy of two different diameters in parotid tumors in terms of tumor seedi̇ng
- Tez No: 882710
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ÇAĞLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: 16 G iğne biyopsisi, 18 G iğne biyopsisi, ekim, parotis, 16 G needle biopsy, 18 G needle biopsy, transplantation, parotidectomy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmada, parotis tümörlerinde in vitro olarak iki farklı çapta iğne biyopsisi uygulamasının sağlam parotis dokusunda tümör ekimi açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma in vitro ve prospektif olacak şekilde planlandı. Etik kurul onayı sonrası Erciyes Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Kliniği'nde Mart 2022- Ocak 2024 tarihleri arasında parotidektomi yapılan katılımcılar çalışmaya alındı. Çalışmada katılımcıların cerrahiyle çıkarılan tümörlü parotis dokuları kullanıldı. Bu kitle üzerinde parotis bezinin intakt yüzeyel veya derin parotis lobları çıkarıldı. İğnelerin dış yüzeyi doku boyasıyla boyanarak iğne traktının görülmesi amaçlandı. Kitleden in vitro olarak“mavi”ve“sarı”doku boyasıyla boyanmış sırasıyla 16 ve 18 G yarı otomatik kalın iğnelerle biyopsi uygulandı. Yapılan biyopsiler sonrası her 2 farklı türde olan iğnelerin uçlarında kalan kitlenin materyali, içerisinde formol olan örnek tüpüne konuldu ve katılımcıların isimleri örnek tüpünün üzerine yazıldı. Daha sonrasında 2 farklı çapta iğnenin girdiği doğrultuda ve 2 iğnenin girdiği doğrultuyu kapsayacak şekilde lateralinde sağlam parotis dokusunun olduğu ve medialinde de kitlenin olduğu üçgen şeklinde doku parçası çıkarıldı. Her 2 iğneye ait boyalar gözlendikten sonra 2 ayrı iğneye ait doku boyasının olduğu doku parçaları patolojik kasetlere alındı. Sağlam parotis dokusunun içinden geçen iğne traktı, tümör ekimi açısından değerlendirildi. Patolog hangi boyanın hangi iğneye ait olduğunu bilmiyordu. Tümör ekimi olup-olmadığına kırklık ve yüzlük büyütmede ışık mikroskopunda bakılarak karar verildi ve ''var'' veya ''yok'' olarak değerlendirildi. Bulgular: Her iki iğne biyopsisinde de toplam 30 katılımcıyla ekim açısından değerlendirme yapıldı. 16 G iğne biyopsisinde 11 katılımcıda ekim izlenirken (%36,6), 19 katılımcıda ekim izlenmedi (%63,3). 18 G iğne biyopsisinde ise 10 katılımcıda (%33,3) sağlam parotis dokusunda tümör ekim gözlendi, 20 katılımcıda ise (%66,6) ekim izlenmedi. Farklı çapta olan bu iğne biyopsileri in vitro ekim açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Toplamda 4 katılımcıda hem 16, hem de 18 G iğne biyopsisinde sağlam parotis dokusunda tümör ekimi izlendi (%13,3). Çalışmda 14 erkek ve 16 kadın katılımcı vardı. Her iki biyopsi yönteminde de tümör ekimi olan 1 erkek ve 3 kadın bulunmaktaydı. Her 2 biyopsi yönteminde ekim görülmesi ile cinsiyet arasındaki ilişkiye bakıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Tümör davranışı açısından kesin patoloji sonucu benign olan 28 ve malign olan 2 katılımcı mevcuttu. Her iki biyopsi yönteminde de tümör ekimi görülen 4 katılımcının da patolojisi benign idi. Tümör davranışı ile tümör ekimi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Çalışmada kesin patolojisi pleomorfik adenom olan 15, Whartin tümörü olan 6 katılımcı vardı. Pleomorfik adenom ve Warthin tümörü tanılı katılımcılar arasında, her iki iğne biyopsi yöntemiyle sağlam parotis dokusuna tümör ekimi açısından karşılaştırma yapıldı. Pleomorfik adenom tanılı katılımcılarda her iki iğne biyopsi yönteminde de tümör ekimi gözlenen katılımcı sayısı 4 olarak belirlendi. Ancak Warthin tümörü tanılı katılımcılarda tümör ekimi gözlenmedi. Bu iki histopatolojik alt tipte, her iki iğne biyopsisinde tümör ekimi gözlenme durumu istatistiksel olarak anlamsız bulundu (p>0,05). Sonuç: Parotis tümörlerinde, in vitro olarak yapılan farklı çaplardaki iki iğne biyopsisi arasında sağlam dokuya tümör ekimi açısından anlamlı fark bulunmadı. Her iki iğne ile de tümör ekimi olan katılımcılar değerlendirildiğinde; tümör ekimi ile cinsiyet ve tümör davranışı (benign – malign olma) arasında istatistiksel anlamlı ilişki yoktu.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to evaluate the application of needle biopsy of two different diameters in vitro in parotid tumors in terms of tumor transplantation. Patients and Method: This study was planned to be in vitro. After ethics committee approval, participants who underwent parotidectomy at Erciyes University Ear Nose and Throat Clinic between March 2022 and January 2024 were included in the study. The study was planned on the participants' surgically removed parotid gland tissue including tumour. This mass was removed with intact superficial or deep parotid lobes of the parotid gland, and the mass was biopsied with 16 and 18 G semi-automatic coarse needle biopsies, respectively, stained with“blue”and“yellow”tissue dye in vitro before biopsy. After the biopsies, the material from the mass remaining at the tips of the two different types of needles was placed in a sample tube containing formalin, and the names of the participants were written on the sample tube. Then, a triangular-shaped piece of tissue with intact parotid tissue on the lateral side and a mass on the medial side was removed, covering the direction in which the needles of 2 different diameters entered. After the dyes of both needles were observed, tissue pieces containing tissue dyes of two separate needles were taken into pathological cassettes. It was examined by a pathologist under a microscope. Without knowing which dye marked which needle, the pathologist evaluated whether the tumor tissue sample was planted in healthy parotid tissue as“yes”or“no”. It was decided whether there was tumor tissue in the needle tract passing through the intact parotid tissue by examining it under a light microscope at forties and hundredths of magnification. Results. A total of 30 participants were evaluated for transplantation in both needle biopsies. In the 16 G needle biopsy, transplantation was observed in 11 participants (36.6%), while no transplantation was observed in 19 participants (63.3%). When the 18 G needle biopsy was evaluated in terms of transplantation, transplantation was observed in intact parotid tissue in 10 participants (33.3%), and no transplantation was observed in 20 participants (66.6%). When these needle biopsies of 2 different diameters were compared in terms of transplantation, they were found to be statistically insignificant (p>0.05). When we look at the participants who had transplantation, regardless of the needle type, transplantation was observed in both 16 and 18 G needle biopsies in a total of 4 participants (13.3%). When looking at the relationship between tumor transplantation and gender, 14 male and 16 female participants were evaluated. Among the participants who had tumor transplantation in both biopsy methods, there was 1 male and 3 females. When transplantation was compared with tumor transplantation in both biopsy methods, it was found to be statistically insignificant (p>0,05). When looking at the relationship between tumor behavior and tumor transplantation, 28 participants with benign and 2 malignant final pathology results were evaluated. When tumor behavior and tumor growth were compared in both biopsy methods, seeding was observed in 4 participants with benign pathology, while no seeding was observed in malignant patients. When tumor behavior was compared with tumor transplantation, it was found to be statistically insignificant (p>0,05). In pleomorphic adenoma and whartin tumors, which included a higher number of participants than other benign pathological subtypes, both needle biopsy methods were compared in terms of transplantation into intact parotid tissue. The number of participants with tumor transplantation in both needle biopsy methods in participants diagnosed with pleomorphic adenoma was 4, but no transplantation was observed in participants diagnosed with Warthin tumor. When the incidence of tumor transplantation in both needle biopsies in these 2 histopathological subtypes was compared, it was found to be statistically insignificant (p>0.05). Conclusion: When the two techniques were compared, it was observed that the tumor was transplanted to the intact parotid tissue. These needle biopsies, which were of 2 different diameters, were found to be statistically insignificant in terms of transplantation (p>0,05).