Malign parotis tümörlerinde tümörü infiltre eden lenfosit (TIL) yoğunluğunun klinikopatolojik prognostik faktörler ve hasta sağkalımı ile ilişkisi
  1. Tez No: 945594
  2. Yazar: SELÇUK EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA ABADAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Malign Parotis Tümörü, Prognoz, Tümör İmmün Mikroçevresi, Tümör İnfiltre Lenfosit, Malignant Parotid Tumor, Prognosis, Tumor Immune Microenvironment, Tumor-Infiltrating Lymphocytes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışma, malign parotis tümörlerinde tümörü infiltre eden lenfosit (TIL) yoğunluğunun klinikopatolojik prognostik faktörler ve hasta sağkalımı ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2013-2024 yılları arasında Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş&Boyun Cerrahisi Kliniği'nde malign parotis tümörü nedeniyle opere edilen ve bilgilerine ulaşılabilen 30 hasta dahil edilmiştir. Retrospektif olarak yapılan bu çalışmada hastaların demografik bilgileri, histopatolojik bulguları, tedavi süreçleri ve takip verileri incelenmiştir. Tümör dokularında TIL yoğunluğu, histopatolojik yöntemlerle değerlendirilmiş ve TIL'lerin peritümöral ve stromal TIL yoğunlukları ayrı ayrı kaydedilmiştir. TIL yoğunluğu, %0-10, %20-40, %50-90 olmak üzere üç kategoride sınıflandırılmıştır. Klinikopatolojik parametrelerle [tümör grade, evre, perinöral invazyon (PNI), lenfovasküler invazyon(LVI), nekroz durumu ve mitoz oranı] ve hasta sağkalım süresi ile TIL yoğunluğunun ilişkisi istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 54,9 ± 16,1 yıl olup, %60'ı kadın, %40'ı erkekti. Peritumoral TIL seviyesi %50-90 olanların sağkalım süreleri anlamlı derecede daha yüksekti (p=0,010). Stromal TIL yoğunluğu ile sağkalım arasında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç izlenmemiştir. Bununla birlikte TIL ile klinikopatolojik prognostik faktörler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Bu çalışma, malign parotis tümörlerinde TIL seviyelerinin prognostik değerini desteklemektedir. Ancak, literatürdeki heterojen bulgular göz önüne alındığında, TIL değerlendirmelerinin klinik kullanımı için standardizasyon gereklidir. Ayrıca, immünoterapilerin etkinliğini artırmak adına bağışıklık mikroçevresinin daha iyi anlaşılması ve lenfosit alt tiplerinin detaylı analizi üzerine çalışmalar gerekmektedir. Bu bağlamda, çalışmamız, bağışıklık sisteminin malign parotis tümörlerindeki rolüne dair yeni bakış açıları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the association between tumor- infiltrating lymphocyte (TIL) density and clinicopathological prognostic factors as well as patient survival in malignant parotid tumors. Materials and Methods: This retrospective study included 30 patients who underwent surgery for malignant parotid tumors at the Department of Otorhinolaryngology – Head and Neck Surgery, Ankara Oncology Training and Research Hospital, between 2013 and 2024, and whose medical records were accessible. The demographic characteristics, histopathological findings, treatment processes, and follow-up data of the patients were reviewed. TIL density in tumor tissues was assessed using histopathological methods, with peritumoral and stromal TIL densities recorded separately. TIL density was categorized into three groups: 0–10%, 20–40%, and 50–90%. The relationships between TIL density, clinicopathological parameters (tumor grade, stage, perineural invasion, lymphovascular invasion, necrosis, and mitotic rate), and patient survival time were statistically analyzed. Results: The mean age of the patients was 54.9 ± 16.1 years, with 60% being female and 40% male. Patients with a peritumoral TIL level of 50–90% exhibited significantly longer survival times (p = 0.010). No statistically significant association was observed between stromal TIL density and survival. Furthermore, no statistically significant relationship was found between TIL density and clinicopathological prognostic factors. Conclusion: This study supports the prognostic significance of TIL levels in malignant parotid tumors. However, given the heterogeneous findings in the literature, standardization of TIL assessment is necessary for clinical implementation. Further research is required to gain a deeper understanding of the immune microenvironment and to analyze lymphocyte subtypes in detail to enhance the efficacy of immunotherapies. In this context, our study provides new insights into the role of the immune system in malignant parotid tumors.