Doğu Akdeniz Bölgesi'nde MEB uygulamalarının ortaya çıkardığı fırsatlar ve riskler: Türkiye'nin politikaları ve çözüm arayışları
Opportunities and risks resulting from exclusive economic zone applications in the Eastern Mediterranean Region: Turkey's policies and solution searches
  1. Tez No: 882711
  2. Yazar: YUNUS TACETTİN KONYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET ŞEFİKA MANGIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Münhasır Ekonomik Bölge (MEB), BM Deniz Hukuku Sözleşmesi, Doğu Akdeniz, Exclusive Economic Zone (EEZ), UN Convention on the Law of the Sea, Eastern Mediterranean
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Doğu Akdeniz bölgesi, yarı kapalı bir deniz olarak bulunduğu coğrafi konum ve barındırdığı enerji kaynakları ile birlikte önemli bir alanı oluşturmaktadır. Uluslararası Deniz Hukuku'nda ortaya çıkan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) kavramının bu bölgede uygulanmaya başlanması önemli fırsat ve riskleri ortaya çıkarmıştır. Bu tez, MEB kavramının ortaya çıkışı, yasal çerçevesini ve Doğu Akdeniz'deki uygulamalarını detaylı bir şekilde ele almaktadır. Ayrıca, bölgede yaşanan MEB anlaşmazlıklarını ve Türkiye'nin bu anlaşmazlıklardaki rolünü, sorunların kökenlerini ve çözüm yollarını araştırmaktadır. Doğu Akdeniz, stratejik konumu ve potansiyel enerji kaynakları nedeniyle uluslararası ticaret ve enerji rekabetinin merkezi haline gelmiştir. Özellikle, bölgede keşfedilen önemli enerji sahaları, bu alandaki çalışmaların artmasına yol açmıştır. Tez, bölge üzerine yapılan akademik çalışmaları, resmî belgeleri ve devlet politikalarını inceleyerek, bölgesel sorunların çözümünde diyaloğa dayalı diplomasi ve uluslararası hukukun kritik rolünü vurgulamaktadır. Doğu Akdeniz'deki çatışmalar, bölge dışı devletlerin de müdahalesiyle karmaşık bir hal almıştır. Tez, bu sorunların adil ve hakkaniyete dayalı anlaşmalarla çözülebileceğini savunmakta iş birliğine dayalı projeleri ön plana çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Eastern Mediterranean region constitutes an important area with its geographical location as a semi-enclosed sea and the energy resources it contains. The implementation of the concept of Exclusive Economic Zone (EEZ), which emerged in the International Maritime Law, in this region has brought about significant opportunities and risks. This thesis examines in detail the emergence of the EEZ concept, its legal framework and its applications in the Eastern Mediterranean. It also investigates the EEZ disputes experienced in the region and Turkey's role in these disputes, the origins of the problems and their solutions. The Eastern Mediterranean has become the center of international trade and energy competition due to its strategic location and potential energy resources. In particular, the important energy fields discovered in the region have led to an increase in studies in this area. The thesis examines academic studies, official documents and state policies on the region and emphasizes the critical role of dialogue-based diplomacy and international law in solving regional problems. Conflicts in the Eastern Mediterranean have become complicated with the intervention of states outside the region. The thesis argues that these problems can be solved with fair and equitable agreements and highlights projects based on cooperation.