İnternet gazeteciliği ve Instagram haber sayfaları üzerine bir inceleme: Hürriyet, Sözcü ve En Son Haber örneği
A review on internet journalism and Instagram news pages: Example of Hürriyet, Sözcü and En Son Haber
  1. Tez No: 882849
  2. Yazar: GAYE DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDRET ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Gazeteciliği, Sosyal Medya Gazeteciliği, İnternet Gazeteciliğinde Haber Üretim Süreci, Instagram Haberciliği, Internet Journalism, Social Media Journalism, News Production Process in Internet Journalism, Instagram Journalism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
İnternet ve dijital medya, günümüz habercilik pratiklerinin ayrılmaz bir parçasını oluşturmaktadır. İnternetin yaygınlaşmasıyla ve dijital medyanın gelişimiyle habercilik pratikleri de yoğun olarak bu mecralar üzerinden gerçekleşmektedir. İnternet gazeteciliği kapsamında değerlendirilmesi gereken bu süreç, haber üretimini zenginleştirmekte ve okurun rolünü değişikliğe uğratmaktadır. Artık pek çok yayıncı kurum ve gazeteci, haber üretim faaliyetlerini internet ve sosyal medya uygulamaları üzerinden hızlı, güncel ve etkileşimli bir şekilde gerçekleştirmektedir. Kuşkusuz bu süreçte okur da rahatlıkla haberleri değerlendirebilmekte, paylaşabilmekte ve çeşitli sosyal sosyal paylaşım platformlarıyla içerik üretimine katılabilmektedir. Böylelikle internet gazeteciliği uygulamaları, internet ve dijital medya üzerinden gerçekleşen profesyonel olan ve olmayan tüm habercilik faaliyetlerini kapsamaktadır. Yayıncı kurumların ve medya şirketlerinin, internet gazeteciliği uygulamalarını profesyonel ekipleriyle ve deneyimli haber odalarıyla gerçekleştirmeleri beklenmektedir. Bu çalışmanın amacı, internet gazeteleri ve bu gazetelerin Instagram hesaplarındaki haber üretim sürecinin internet gazeteciliğinin özellikleri doğrultusunda nasıl ve hangi yönlerden şekillendiğini ortaya koymaktır. Bu kapsamda, Türkiye'de en çok tıklanan gazetelerden olan hurriyet.com.tr, sozcu.com.tr ve ensonhaber.com ve aynı zamanda bu gazetelerin Instagram hesapları içerisinde yer alan haberler, 1 Mart-15 Mart 2024 tarihleri arasında içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Böylelikle çalışmada, her gazetenin internet gazeteciliği ve sosyal medya gazeteciliği uygulamaları üzerine değerlendirmeler yapılmış ve alana yönelik eksiklikler belirlenerek öneriler geliştirilmiştir. Çalışma sonunda gazetelerin internet sayfaları ve Instagram sayfaları karşılaştırıldığında; haberin paylaşımı, teması, yorum alması, sunuluş ve yönlendirme biçiminde farklılaşmalar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The internet and digital media are an integral part of today's journalistic practices. With the widespread use of the Internet and the development of digital media, journalistic practices are intensively carried out through these channels. This process, which should be considered within the scope of online journalism, enriches news production and changes the role of the reader. Many publishing organizations and journalists now carry out their news production activities in a fast, up-to-date and interactive manner via the internet and social media applications. Undoubtedly, in this process, readers can easily evaluate and share the news and participate in content production through various social networking platforms. Thus, online journalism practices cover all professional and non-professional journalistic activities that take place over the internet and digital media. Broadcasting organizations and media companies are expected to implement online journalism practices with professional teams and experienced newsrooms. The aim of this study is to reveal how and in which ways the news production process in online newspapers and their Instagram accounts is shaped in line with the characteristics of online journalism. In this context, the most clicked newspapers in Türkiye, hurriyet.com.tr, sozcu.com.tr and ensonhaber.com, as well as the news in the Instagram accounts of these newspapers, between March 1 and March 15, 2024 were evaluated by content analysis method. In this way, evaluations were made on the internet journalism and social media journalism practices of each newspaper, deficiencies in the field were identified and suggestions were developed. At the end of the study, when the websites and Instagram pages of the newspapers were compared, it was determined that there were differences in the sharing, theme, receiving comments, presentation and guidance of the news.