Kamu politikaları bağlamında göç ve güvenlik (Gaziantep ve Kilis örneği)
Migration and security in the context of public policies
  1. Tez No: 882991
  2. Yazar: AHMET GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİÇİCİ, DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu politikaları, Güvenlik, Türkiye, Göç, Public Policies, Security, Turkey, Migration
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Göç konusu insanlık tarihi ile baĢlamaktadır. Ġnsanlar tarih boyunca sürekli olarak farklı nedenlerle yer değiĢtirmiĢtir. Türkiye jeopolitik konumu sebebi ile tarih boyunca hedef veya transit ülke olmuĢtur. Arap baharının baĢlaması ile göç konusunda Türkiye transit ülkeden daha çok hedef ülke pozisyonuna maruz kalmıĢtır. Devlet yoğun Ģekilde gelen ve ülkeye yerleĢen yabancılar için zorunlu olarak kamu politikası ve kurumlar oluĢturmak zorunda kalmıĢtır. Yabancıların kalıĢ hakkı, yapılacak yardımlar, ülke içinde ve sınır hattı boyunca stratejiler belirlenmiĢtir. Belirlenen kamu politikaları hem ülke içinde hem de ülke dıĢında güvenlik boyutuyla da değerlendirilmektedir. Bu çalıĢma Devletin stratejilerine katkı sağlamak, kamu politikalarının göç ve güvenlik bağlamında değerlendirilip yeni stratejiler, çalıĢmalar yaparak ülkenin üniter yapısını korumak geliĢtirmek amacıyla yapılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
The issue of migration has begun with the beginning of humanity. People have consistently moved for different reasons throughout history. Turkey has been a destination or transit country throughout its history in consequence of its geopolitical location. With the beginning of the Arab Spring, Turkey has become a destination country rather than a transit country in terms of migration. The state had to determine public policies and establish various institutions for foreigners who came and settled in the country in large numbers. Strategies to be implemented on immigrants' rights to stay in the country, assistance to be provided to immigrants, within the country and on the border line have been determined. These strategies and public policies are also evaluated in terms of security both inside and outside the country. This study bas been carried out with the intention of contributing to the state's strategies and protecting and improving the unitary structure of the country by evaluating public policies in the context of migration and security and studying new strategies.