Deliryum Sürecindeki Hastalarda Hemşirelerin Hasta Güvenliği Algısının İncelenmesi
Investigation of Nurses' Perception of Patient Safety In Patients In The Process of Delirium
  1. Tez No: 883000
  2. Yazar: TATİANA EFSTİRATİADİS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN HAMZAOĞLU, DOÇ. DR. ITIR ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Deliryum, Hasta Güvenliği, Hemşire, Delirium, Patient Safety, Nurse
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, hemşirelerin deliryum tanısına ilişkin bilgi düzeyleri ve bu tablodaki hastalara yönelik hasta güvenliği algılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, İstanbul ilinde özel bir hastanenin yoğun bakım ünitelerinde, yatan hasta servislerinde ve acil serviste görev yapmakta olan 250 hemşirenin katılımıyla yürütülmüştür. Çalışma kapsamında veri toplama aracı olarak Tanımlayıcı Bilgi Formu, Hemşirelerin Deliryum Algısı Formu ve Hemşirelerin Deliryum Tablosunda Hasta Güvenliği Algısı Formu kullanılmıştır. Formlar Şubat-Mayıs 2022 arasında yüz yüze görüşme yöntemi ile katılımcılara uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada tanımlayıcı istatistiksel analiz ve kikare testi gerçekleştirilmiştir. Araştırmada hemşirelerin büyük çoğunluğunun deliryum ve hasta güvenliği konularında eğitim aldıkları tespit edilmiştir. Bunun yanında, hemşirelerin büyük çoğunluğunun deliryumu tanımlayabildikleri belirlenmiştir. Hemşirelerin, deliryumun tanımlanmasını zorlaştıran nedenler olarak bilgi eksikliği ve deliryumun önemsenmemesi faktörlerini ön plana çıkardıkları görülmüştür. Diğer taraftan, hasta güvenliği kapsamında, hemşirelerin büyük çoğunluğunun deliryumdaki hastaları sıklıkla değerlendirdikleri, hastanın güvenliğinin sağlanmasına öncelik verdikleri tespit edilmiştir. Bunun yanında, hemşirelerin deliryumlu hastada hasta güvenliğinin sağlanabilmesi için bu konuda eğitim verilmesi ve iş yükünün azaltılması gerektiğini vurguladıkları görülmüştür. Araştırma sonucunda, deliryumlu hastalara yönelik hasta güvenliğine katkı sağlamak üzere, deliryum ve hasta güvenliği konularında eğitim verilmesi, iletişimin artırılması, hasta odası ve çevresinin uygun şekilde düzenlenmesi gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine nurses' knowledge levels regarding the diagnosis of delirium and their perceptions of patient safety towards patients with this condition. The study was conducted with the participation of 250 nurses working in the intensive care units, inpatient services and emergency department of a private hospital in Istanbul. Within the scope of the study, Descriptive Information Form, Nurses' Delirium Perception Form and Nurses' Patient Safety Perception in Delirium Chart Form were used as data collection tools. The forms were applied to the participants by face-to-face interview method between February and May 2022. The data obtained was analyzed with SPSS 21.0 program. Descriptive statistical analysis and chi-square test were performed in the research. In the study, it was determined that the majority of nurses received training on delirium and patient safety. In addition, it was determined that the majority of nurses were able to define delirium. It was observed that nurses highlighted the factors of lack of knowledge and ignoring delirium as the reasons that make the definition of delirium difficult. On the other hand, within the scope of patient safety, it was determined that the majority of nurses frequently evaluated patients in delirium and gave priority to ensuring the safety of the patient. In addition, it was observed that nurses emphasized that training and reduced-workload should be provided in order to ensure patient safety in patients with delirium. As a result of the research, suggestions were made to contribute to patient safety for patients with delirium, such as providing training on delirium and patient safety, increasing communication, and arranging the patient room and its surroundings appropriately.