Simulasyona dayalı öğrenme yöntemiyle hemşirelere verilen güvenli mobilizasyon eğitiminin hasta sonuçlarına etkisi
The effect of safe mobility training given to nurses with simulation-based learning method on patient outcomes
- Tez No: 883027
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Mobilizasyon, Güvenli Mobilizasyon, Simülasyona Dayalı Öğrenme, Bakım Sonuçları, Mobilization, Safe Mobilization, Simulation Based Learning, Pateint Outcomes
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırma; simülasyona dayalı öğrenme yöntemiyle hemşirelere verilen güvenli mobilizasyon eğitiminin hasta bakım sonuçlarına etkisinin değerlendirilmesi amacıyla ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel tasarımda gerçekleştirildi. Araştırma, Ocak– Haziran 2024 tarihleri arasında bir Üniversite Hastanesi'nde görev yapan ve çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan 64 hemşire ile yürütüldü. Girişim grubuna dahil edilen hemşireler, standardize hasta yöntemiyle simülasyon uygulamasına dahil edildi. Araştırma verilerinin toplanmasında“Bireysel Özellikler Formu”,“Güvenli Mobilizasyon Bilgi Testi”,“Objektif Yapılandırılmış Klinik Değerlendirme Formu”,“Öğrenmede Öğrenci Memnuniyet ve Öz güveni Ölçeği”ve“Hasta Bakım Sonuçları İzlem Formu”kullanıldı. Araştırmanın bulguları incelendiğinde, girişim grubunda yer alan hemşirelerin güvenli mobilizasyona yönelik son test bilgi skorlarının, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu bulunmuştur (p=0,000; p0,05). Buna ek olarak girişim grubundaki hemşirelerin bakım verdiği kliniklerde izlem süresince mobilizasyona bağlı toplam 2 düşme vakası kaydedilmişken, kontrol grubunda bu sayı 5'di. Buna göre, hemşirelerin güvenli mobilizasyon ile ilişkili bilgi ve becerilerinin güçlendirilmesi ve hasta bakım sonuçlarının iyileştirilmesinde simülasyona dayalı öğrenmenin etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in a quasi-experimental design with a pre-test and post-test control group to evaluate the effect of safe mobilization training given to nurses through simulation-based learning method on patient outcomes. The study was conducted with 64 nurses working at a University Hospital between January and June 2024 and meets the inclusion criteria. Nurses in the intervention group were included in the simulation application using the standard patient method.“Individual Characteristics Form”,“Safe Mobilization Information Test”,“Objective Structured Clinical Evaluation Form”,“Student Satisfaction and Self-Confidence in Learning Scale”and“Patient OutcomesMonitoring Form”were used to collect data. When the study findings were examined, it was found that the post-test knowledge scores of the nurses in the intervention group regarding safe mobilization were statistically significantly higher than in the control group (p=0.000; p0.05). In addition, while a total of two fall cases were recorded during the follow-up period in the clinics where nurses in the intervention group provided care, this number was 5 in the control group. Accordingly, simulation-based learning has been found to be effective in strengthening nurses' knowledge and skills related to safe mobilization and improving patient care outcomes.