Girişimsel radyolojik işlem gerektiren acil servis hastalarının değerlendirilmesi
Evaluation of emergency department patients requiring interventional radiologic procedures
- Tez No: 883059
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER LEVENT AVŞAROĞULLARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Girişimsel Radyoloji, Girişimsel Radyolojik İşlemler, Emergency Department, Interventional Radiology, Interventional Radiologic Procedures
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı girişimsel radyolojik işlem gerektiren acil servis hastalarının demografik ve klinik özelliklerini ve yapılan işlemleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Geriye dönük ve tanımlayıcı tipte olan bu çalışmaya, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalına 01.01.2022-31.12.2022 tarihleri arasında başvuran 18 yaş üzerindeki hastalardan girişimsel radyolojik işlem gerektirenler dahil edilmiştir. Hastaların kayıtlarından elde edilen demografik ve klinik bilgiler önceden hazırlanmış olan veri formuna kaydedilip bilgisayar ortamına aktarıldıktan sonra istatistiksel analizler yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 186 hastanın yaş ortalaması 67.0 (± 14.0) idi. Hastaların % 52,7'si erkekti. Hastaların Acil Servise en sık başvuru şikâyeti tek taraflı kuvvet kaybı ve konuşma bozukluğu (%18,8) idi. Hastaların özgeçmişlerindeki en sık hastalık HT idi (% 53.2). Hastaların % 72'sine ilk kez bir girişimsel radyolojik işlem yapılmıştı. Vital bulguların ortalama değerleri; sistolik kan basıncı 126,9 mmHg, diyastolik kan basıncı 71.8 mmHg, vücut ısısı 36,3°C, nabız 91/dk ve solunum sayısı 21,5/dakika olarak bulundu. Hastaların ortalama GKS puanı 14,25 olarak tespit edildi. Hastaların en sık tanısı % 28,5 ile iskemik SVH olmuştur. En sık konsültasyon istenilen bölüm Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji idi (% 43.5). En sık girişimsel radyolojik işlem öneren bölüm Nöroloji idi (% 28,5). En sık kullanılan görüntüleme yöntemi BT idi (%91,9). En sık yapılan girişimsel radyolojik işlem ile akut iskemik inmede trombektomi idi (% 27,4). İşlem uygulanan en sık lokalizasyon beyin/nörovasküler idi (% 30,1). Hastaların % 55,4'ü hastanemize yatarken, % 22,6'sı sevk edilmiş, % 19,4'ü ise Acil Servisten taburcu edilmiştir. En fazla yatış yapılan yer % 22 ile dış merkezlerin YBÜ'leri olurken, hastanemizde en sık yatış yapılan yer % 9,7 ile Dahiliye YBÜ olmuştur. Hastanemize yatırılan 103 hastanın ortalama yatış süresi 13,76 gün idi. Akut iskemik inmeden dolayı trombektomi yapılan hastalardan 22'si hastanemize, 29'u ise hastanemizde yer olmamasından dolayı başka hastanelere sevkedilerek yatırılmış olup; bu hastaların %100'ü hastaneye yatırılmıştır. Acil servisten taburcu olan hastalar arasında en yüksek oran perkütan asit ve/veya plevral efüzyon drenajı işlemi yapılanlar idi (%36,1). Perkütan apse drenajı ve diğer organ ve tümör embolizasyon tedavileri ortanca 2 gün ile en az hastanede kalış süresine sahip grup idi. Sonuç: Girişimsel Radyoloji multidisipliner bir alandır. Acil Servislere çeşitli klinik tablolar ile başvuran hastaların bir kısmında girişimsel radyolojik işlemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Girişimsel radyoloji bu hastaların hem tanı hem de tedavi sürecine önemli katkılar yapmaktadır. Girişimsel radyolojik işlemler çoğu durumda tedavi edici olurken bazı durumlarda ise kesin tedavi uygulanıncaya kadar hastalığın kontrol altına alınmasına olanak sağlar. Girişimsel radyolojik işlemler bazı cerrahi işlemlere alternatif olarak hastaların mevcut acil patolojilerinin tedavisine olanak sağlamaktadır ve böylelikle hastaların hastanede yatış süresini ve komplikasyonları azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study is to analyze the demographic and clinical characteristics of emergency department patients requiring interventional radiologic procedures and the procedures performed. Materials and Methods: This retrospective and descriptive study included those patients requiring interventional radiologic procedures of the patients over 18 years old who were admitted to the Emergency Medicine Deparment of Erciyes University Medical School between 01.01.2022 and 31.12.2022. Demographic and clinical information obtained from the records of the patients were recorded on a pre-prepared data form and then transferred to the computer media and finally statistical analyses were performed. Results: The mean age of the 186 patients included in the study was 67.0 (± 14.0) years. The percentage of the male patients was 52.7 %. The most common complaints at presentation to the Emergency Department were unilateral motor deficit and speech disorder (18.8%). The most common disease in the patients' medical history was hypertension (53.2%). An interventional radiologic procedure was performed for the first time in 72 % of the patients. The mean values of vital signs were as follows: systolic blood pressure: 126.9 mmHg, diastolic blood pressure: 71.8 mmHg, body temperature: 36.3°C, pulse: 91/min and respiratory rate: 21.5/min. The mean GCS score of the patients was 14.25. The most common diagnosis was ischemic stroke (28.5%). Infectious Diseases and Clinical Microbiology was the department from which the most frequent consultation requests were made (43.5%). Neurology was the department that most frequently recommended interventional radiologic procedures (28.5%). The most commonly used imaging modality was computerized tomography (91.9%). The most commonly performed interventional radiologic procedure was thrombectomy in acute ischemic stroke (27.4%). Brain/neurovasculature was the most common localization (30.1%). While 55.4% of the patients were hospitalized, 22.6% were referred to other hospitals and 19.4% were discharged from the Emergency Department. While the most common section for hospitalization was the intensive care units of hospitals other than our hospital ( 22%), the most common section for hospitalization in our hospital was the Internal Medicine Intensive Care Unıt (9.7%). The mean length of stay of 103 patients hospitalized in our institution was 13.76 days. Of the patients who underwent thrombectomy in acute ischemic stroke, 22 were admitted to our hospital and 29 were referred to other hospitals because there were no available beds in our hospital; eventually100% of these patients were hospitalized. Among the patients who were discharged from the emergency department, the highest rate was those who underwent percutaneous ascites and/or pleural effusion drainage (36.1%). Percutaneous abscess drainage and other organ and tumor embolization treatments had the least length of hospital stay with a median of 2 days. Conclusion: Interventional Radiology is a multidisciplinary field. Interventional radiologic procedures are needed in some of the patients admitted to Emergency Departments with various clinical presentations. Interventional radiology makes important contributions to both diagnosis and treatment of these patients. While interventional radiologic procedures are therapeutic in most cases, in some cases they allow the disease to be controlled until definitive treatment is applied. As an alternative to some surgical procedures, interventional radiological procedures allow the treatment of patients with existing urgent pathologies, thereby reducing the length of hospitalization and complications.