Abdominal cerrahi geçirmiş hastaların konfor düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the comfort levels of abdominal surgery patients
  1. Tez No: 883087
  2. Yazar: ENES AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. SEMRA BÜLBÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Abdominal Cerrahi, Bakım, Cerrahi Hemşireliği, Konfor, Hemşirelik, Rahatlama, Abdominal Surgery, Care, Comfort, Nursing, Surgical Nursing, Relaxation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş Abdominal cerrahi Türkiye'de sıklıkla uygulanan girişimler içinde yer alır. Karaciğer, dalak, mide, safra, ince ve kalın bağırsak, pankreas ameliyatları abdominal cerrahinin kapsamındadır. Bu çalışmada abdominal cerrahi geçirmiş hastaların konfor düzeylerinin incelemesi amaçlandı. Yöntem Bu araştırmanın tipi tanımlayıcı ve kesitsel'dir. İstanbul'da Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'na bağlı birimlerde veri toplama yapıldı. Dahil edilme kriterini karşılayan s=90 abdominal cerrahi geçirmiş hastanın bilgilendirilmiş onamı alındıktan sonra hasta bilgi formu ve Genel Konfor Ölçeği'ni doldurmaları sağlandı. Veri analizinde Mann Whitney U testi, tanımlayıcı istatistiksel yöntemler ve Kruskal Wallis testi kullanıldı. Bulgular Abdominal cerrahi geçirmiş hastaların yaş ortalaması 53,84±14,76 idi. %85,6'sı evli, %56,7'si ilköğretim mezunu, %51,1'i erkek idi. Abdominal cerrahi geçirmiş hastaların %27,8'inin tekli, %33,3'ünün çoklu komorbiditesi vardı, %55,6'sının geçmiş ameliyat deneyimi vardı. Diyabetes Mellitusı olan hasta oranı %22,2, hipertansiyonu olan hasta oranı ise %27,8 idi. Abdominal cerrahi geçirmiş hastaların Ferahlama, Rahatlama ve Üstünlük alt boyutlarından sırasıyla 3,51±0,76,3,97±0,67 ve 3,49±0,74 puan, genel konfor ölçeğinden alınan toplam puanın ise 3,66±0,59 olduğu saptandı. Bekarların konforu evlilere göre daha yüksekti, eğitim düzeyi düştükçe konfor arttı. Yaş gruplarında en düşük konfor 36 ile 49 yaş arasında olan hastalarda idi. Bu farklar istatistiksel olarak anlamsız kabul edildi (p>0,05). Hastanede kalış süresi 7 gün ve daha kısa olanların ve geçmiş ameliyat deneyimi olmayanların konforu daha düşüktü ancak bu fark istatistiksel olarak anlamsızdı (p tekli komorbiditesi olan> çoklu komorbiditesi olan şeklinde idi. Sonuç Abdominal cerrahi sıklıkla uygulanan bir girişimdir. Bu da hastanelerde düşük konfor yönünden büyük bir hasta grubunun risk altında olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada komorbidite varlığı konforu düşürüyordu ve çoklu komorbiditesi olanların konforu en düşüktü. Abdominal cerrahi hastaları henüz preoperatif dönemde iken komorbiditesi olanlar saptanmalı ve daha fazla desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Background Abdominal surgery is included in the interventions that are frequently performed in Turkey. Operations on the liver, spleen, stomach, bile, small and large intestines, pancreas are covered by abdominal surgery. In this study, it was aimed to examine the comfort levels of patients who have undergone abdominal surgery. Method The type of this research is descriptive and cross-sectional. Data collection was carried out in the units affiliated with the Department of General Surgery at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital in Istanbul. After obtaining informed consent from n=90 patients who had undergone abdominal surgery and meeting the inclusion criteria, the patient information form and General Comfort Scale were filled out. Mann Whitney U test, descriptive statistical methods and Kruskal Wallis test were used in data analysis. Findings The mean age of the patients who underwent abdominal surgery was 53,84±14,76, 85,6% of them were married, 56,7% were primary school graduates, 51,1% were male. 27,8% of the patients who had undergone abdominal surgery had single, 33,3% had multiple comorbidities, 55,6% had previous surgery experience. The rate of patients with diabetes mellitus was 22.2% and the rate of patients with hypertension was 27.8%. It was found that the Refreshment, Relaxation and Superiority sub-dimensions of the patients who underwent abdominal surgery had 3,51±0,76, 3,97±0,67 and 3,49±0,74 points, respectively, and the total score from the general comfort scale was 3,66±0,59. The comfort of singles was higher than married people, comfort increased as the education level decreased. The lowest comfort in the age groups was in patients between the ages of 36 and 49 Dec. These differences were considered statistically meaningless (p>0,05). The comfort of those who had a hospital stay of 7 days or less and those who had no past surgery experience were lower, but this difference was statistically meaningless (p with single comorbidity> with multiple comorbidities. Conclusion Abdominal surgery is a frequently performed procedure. This shows that a large group of patients is at risk of low comfort in hospitals. In this study, the presence of comorbidity decreased comfort, and those with multiple comorbidities had the lowest comfort. While abdominal surgery patients are still in the preoperative period, those with comorbidities should be identified and further supported.