Değerler eğitimi açısından 6. ve 7. sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarının incelenmesi
Examination of 6th and 7th grade social studies textbooks in terms of values ​​education
  1. Tez No: 883150
  2. Yazar: NAGİHAN SELİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZMENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Ders Kitabı, Değer, Değerler Eğitimi, Social Studies, Textbook, Value, Values Education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Değerler tarihten günümüze gelen günümüzden de geleceğe aktarılacak olan bir insanlık hafızasıdır. Bu sebepledir ki değerlerin kuşaklar arasında aktarılması son derece önemli görülmüş bu amaçla değerler eğitimi öğretim faaliyeti içerisinde yerini almıştır. Bu eğitimin verileceği en uygun ders, yapısı gereği topluma ve toplum bilimlerine en yakın olan, sosyal bilimleri disiplinler arası yaklaşımla içeriğine katabilen Sosyal Bilgiler dersidir. Bu amaçla araştırmada Sosyal Bilgiler dersi için hazırlanan ders kitaplarının programdaki değerlere yer verme durumları ve değerlerin konu içerisinde işleniş biçimi incelemeye alınmıştır. Bilimsel araştırma yöntemlerinden tarama yöntemi ve doküman incelemesi yönteminin kullanıldığı çalışmada verilerin analizinde betimsel yöntem kullanılarak veriler yorumlanmıştır. Kullanılan yöntemler yardımıyla incelenen ders kitaplarında değer içeren yapılar bulunarak nicel özellikleri tablolar halinde öğrenme alanları ve ünitelere göre sunulmuştur. Araştırma sonucunda incelenen ders kitaplarından 6.sınıf düzeyi için hazırlanan ders kitabı değer açısından yetersiz bulunurken, 7. Sınıf düzeyi için hazırlanan ders kitabı değer bulundurma açısından yeterli bulunmuştur. Ancak her iki kitapta değerlerin doğrudan ve dolaylı olarak ifade edilmesi, görsel unsurlar ile desteklenmesi yönünden zayıf bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Values are a memory of humanity that will be transferred from history to the present and from the present to the future. For this reason, the transfer of values between generations has been considered extremely important, and for this purpose, values education has taken its place in teaching activities. The most appropriate course to provide this education is the Social Studies course, which is closest to society and social sciences due to its structure and can include social sciences in its content with an interdisciplinary approach. For this purpose, in this study, the textbooks prepared for the Social Studies course were examined in terms of their inclusion of the values in the program and the way the values are covered in the subject. In the study in which the survey method and document analysis method, which are among the scientific research methods, were used, descriptive method was used to analyze the data and the data were interpreted. With the help of the methods used, value-containing structures were found in the textbooks examined and their quantitative characteristics were presented in tables according to learning areas and units. As a result of the research, while the textbook prepared for the 6th grade level was found to be insufficient in terms of values, the textbook prepared for the 7th grade level was found to be sufficient in terms of containing values. However, both textbooks were found weak in terms of expressing values directly and indirectly and supporting them with visual elements.