Ağrı ili ve yakın çevresini etkileyen doğal afetler ve risk azaltma önerileri
Natural disasters affecting the province of Ağrı and its surroundings and risk reduction recommendations
  1. Tez No: 883263
  2. Yazar: FIRAT DEĞER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMİ YARBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, doğal afetler, afet yönetimi. Temmuz 2024, 56 Sayfa, Ağrı, natural disasters, isaster management July 2024, 56 Pages
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, Ağrı ili ve yakın çevresinde sıkça görülen doğal afetlerin analizini yaparak, bölgedeki afet risklerini belirlemek ve bu riskleri azaltmaya yönelik etkili stratejiler geliştirmektir. Çalışmanın bir diğer önemli amacı da, doğal afetlerin yol açtığı zararları en aza indirmek ve toplumsal dayanıklılığı artırmak için etkili risk azaltma stratejileri önermektir. Yöntem: Ülkemizde ve Dünyada doğal afetlere karşı alınması gereken önlemler, doğal afetleri azaltmaya yönelik yapılmış veya yapılması planlanan çalışmaların neler olduğu hakkında literatür taraması yapılmıştır. Elde edilen verilerin ve çözüm yöntemlerinin incelenmesi ve yapılması gereken çalışmaların Ağrı ili ve yakın çevresi için nasıl uygulanacağı incelenmiştir. Bulgular: Ağrı ili ve yakın çevresi; deprem, çığ, sel felaketleri, kaya düşmeleri ve diğer doğal afetlerin sıkça etkilediği bir bölge olup, yerel halkın güvenliği ve yaşam kalitesi açısından ciddi tehditler oluşturmaktadır. Ayrıca mevcut doğal afet risklerini değil, aynı zamanda gelecekte olası afet senaryolarını da göz önüne alarak uzun vadeli risk azaltma planlarını oluşturma, bölgedeki toplulukların afetlere karşı direncini artırmak ve afet sonrası toparlanma sürecini hızlandırmak için hayati öneme sahip bu bilgiler belirlenmiştir. Sonuçlar: Ağrı ili ve yakın çevresinin doğal afet riski taşıyan alanların belirlenmesi, doğal risklerinin neler olduğu ve alınması gereken tedbirlerin neler olması gerektiği belirlenmiştir. Ayrıca bölgede yaşayan insanların güvenliği ve doğal afetlere karşı dayanıklılığı artırmak adına için Afet yönetimi detaylandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of this study is to analyse natural disasters that frequently occur in Ağrı Province and its immediate surroundings, to determine disaster risks in the region and to develop effective strategies to reduce these risks. Another important aim of the study is to propose effective risk reduction strategies to minimize the damages caused by natural disasters and increase social resilience. Method: A literature review was conducted about the precautions that should be taken against natural disasters in our country and in the world, and the studies that have been done or planned to be done to reduce natural disasters. It was examined how the obtained data and solution methods were examined and how the necessary studies could be applied to Ağrı province and its immediate surroundings. Findings: Ağrı Province and its immediate surroundings; It is a region frequently affected by earthquakes, avalanches, floods, rock falls and other natural disasters, and poses serious threats to the safety and quality of life of local people. In addition, this information has been identified as vital for creating long-term risk reduction plans, taking into account not only current natural disaster risks but also possible disaster scenarios in the future, increasing the resilience of communities in the region against disasters and accelerating the post-disaster recovery process. Conclusions: Areas at risk of natural disasters in Ağrı Province and its immediate surroundings have been determined, what their natural risks are and what precautions should be taken. In addition, disaster management has been detailed in order to increase the safety of people living in the region and resilience against natural disasters.