İç mekanda işlevsel melezlik
Functional hybridity in interior space
  1. Tez No: 883268
  2. Yazar: İDİL TÜRKÜSU ERSEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. BİLGE SAYIL ONARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: İşlevsel melezlik, Melez mekan, Hibrit iç mekan, Hibrit, İşlev, Functional hybridity, Hybrid space, Hybrid interior space, Hybrid, Function
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Modern toplumun hızla değişen yaşam tarzları, kullanıcıların yeni mekansal gereksinimlerine yanıt verebilecek yenilikçi çözümleri zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, işlevsel melezlik veya hibritlik kavramının, modern şehirlerin ihtiyaçlarına uyum sağlayan yeni bir kavram olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Yapılı çevrede çeşitli mimari ölçeklerde karşılaşılan işlevsel melezlik iç mekanda da sıkça tercih edilen bir tipoloji haline gelmiştir. İşlevsel melezlik, farklı fonksiyonları aynı mekanda bir araya getirerek, geleneksel tek işlevli mekanlardan daha karmaşık ve esnek bir mekansal deneyim sunmaktadır. Yeni bir sistem oluşturan melez mekanlar kendine özgü bir çalışma prensibine sahiptir. Bu çalışmanın amacı, işlevsel melezlik kavramını iç mekan özelinde inceleyerek, kavramın kökenlerini, oluşum süreçlerini ve mekansal yansımalarını analiz etmektir. Kavramın mekansal yaklaşımının tasarım süreçlerinde nasıl değerlendirildiği ve uygulama yöntemlerini ortaya koymak hedeflenmiştir. Mekanın fiziksel ve yapısal özellikleri, kullanıcıların mekanla nasıl etkileşime geçtiği ve bu etkileşimlerin sosyal ve kültürel etkileri, melezlik kavramının mekan açısından incelenmesinde dikkate alınacak temel unsurlar olarak belirlenmiştir. Hibritleşme süreçleri mekan bağlamında tanımlanarak mevcut iç mekan örnekleri üzerinden değerlendirilmiştir. Farklı işlevlerin aynı mekanda bir araya geliş durumları ve işlevlerin birbirleriyle ve mekanla kurdukları etkileşim yoğunlukları sınıflandırılmıştır. Yapılan çalışma doğrultusunda, işlevsel melez mekan konseptinin modern kent yaşamının hızlı ve karmaşık yapısına uyum sağlayabildiği, farklı işlevleri bir araya getirerek kullanıcılara yeni deneyimler sağladığı, mekan kurgulanışında çoklu yeteneklere sahip olduğu, esnek ve olası yeni koşullara uyumlu mekanlar sağladığı ve mekanın kullanım verimliliğini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. İşlevsel melez mekanlar aynı zamanda esnek ve sürdürülebilir mekanlar olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The rapidly changing lifestyles of modern society require innovative solutions that can meet the new spatial requirements of users. In this context, the concept of functional hybridity has emerged as a new approach that adapts to the needs of modern cities. It encountered at various architectural scales in the built environment, it has also become a frequently preferred typology in interior spaces. By combining different functions in the same space, functional hybridity offers a more complex and flexible spatial experience than traditional single-function spaces. Hybrid spaces, which form a new system, have their own unique operating principles. This study aims to examine the concept of functional hybridity specifically in interior spaces, analyzing its origins, formation processes, and spatial creation. It aims to clarify how the spatial approach of the concept is evaluated in design processes and its application methods. The physical and structural characteristics of the space, how users interact with the space, and the social and cultural impacts of these interactions have been identified as the main elements in examining the concept of hybridity in spatial terms. The hybridization processes have been defined in the context of space and evaluated through existing interior examples. The situations where different functions come together in the same space and the intensity of the interactions between these functions and the space have been classified. In line with the study, it has been observed that the concept of functional hybrid spaces can adapt to the fast and complex nature of modern urban cities, providing new experiences to users by bringing different functions together. These spaces are defined by their multiple capabilities in spatial design, flexibility, adaptability to potential new conditions, and positive impact on the space use efficiency. Functional hybrid spaces are also considered to be flexible and sustainable environments.