Santral Puberte Prekoks hastalarında tahmini hedef boy hesaplamada kullanılan yöntemlerin kıyaslanması
Comparison of the methods used in the calculation of estimated target height in Central Puberty Precocious patients
  1. Tez No: 883410
  2. Yazar: NİSA NUR TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞAN ÖNDER ÇAMAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Santral Puberte Prekoks, Tahmini Hedef Boy, Bayley-Pinneau Yöntemi, Roche-Wainer-Thissen Yöntemi, Kemik Yaşı, Persantil Eğrisi, Central Puberty Precocity, Predicted Target Height, Bayley-Pinneau Method, Roche-Wainer-Thissen Method, Bone Age, Percentile Curve
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Endokrinolojisi ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
SANTRAL PUBERTE PREKOKS HASTALARINDA TAHMİNİ HEDEF BOY HESAPLAMADA KULLANILAN YÖNTEMLERİN KIYASLANMASI Bu çalışmanın amacı, İdiopatik Santral Puberte Prekoks (ISPP) tanısı alarak GnRH analogları ile tedavi edilen ve final boya ulaşan hastalarda tahmini hedef boy hesaplamada kullanılan üç farklı yöntemin etkinliğini retrospektif olarak karşılaştırmaktır. Bu yöntemler Bayley-Pinneau(BP), Roche-Wainer-Thissen (RWT) ve klinik pratiğimizde kullandığımız kemik yaşını persantil eğrisine yerleştirerek izdüşümünde (KYPEYİ) ön görülen hedef boy hesaplama yöntemleridir. Çalışmaya, 2015-2024 yılları arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Pediatrik Endokrinoloji Polikliniğinde idiopatik santral puberte prekoks (İSPP) tanısı konulan ve GnRH analoğu tedavisi verilen 50 kız hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri, laboratuvar sonuçları, görüntüleme çalışmaları ve ebeveyn boyları retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların final boyları, üç yöntemle hesaplanan tahmini boylarla karşılaştırılmıştır. İlk semptomların başlama yaşı ortalama 7.16 ± 0.84 yıl, telarş başlama yaşı 7.3 ± 0.7 yıl ve pubarş başlama yaşı 8.7 ± 1.6 yıl olarak bulunmuştur. Tedavi başlama yaşı ortalama 8.3 ± 1.0 yıl, tedavi süresi ise ortalama 28.4 ± 11.9 ay olarak hesaplanmıştır. Tedavi sonunda ortalama boy 149.5 ± 6.3 cm, final boy ise ortalama 163.0 ± 6.4 cm olarak kaydedilmiştir. Bayley-Pinneau, RWT ve KYPEYİ yöntemleriyle hesaplanan tahmini final boyları, gerçek final boylarla anlamlı korelasyon göstermiş olup, Bayley-Pinneau yöntemi en yüksek korelasyonu sergilemiştir. Çalışmamızda her üç yöntem de başarılı bir şekilde final boya çok yakın sonuçlar tahmin etmektedir. Klinik pratiğimizde kullanılan KYPEYİ ile öngörülen hedef boy hesaplama yöntemi poliklinik şartlarında çok kısa sürede tahmini hedef boyunu hesaplamamızı sağlamakta ve SPP hastalarında final boy tahmini için pratikliği ile öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF THE METHODS USED IN THE CALCULATION OF ESTIMATED TARGET HEIGHT IN CENTRAL PUBERTY PRECOCIOUS PATIENTS The aim of this study was to retrospectively compare the efficacy of three different methods used to calculate the estimated target height in patients with Idiopathic Central Puberty Precox (ISPP) who were treated with GnRH analogs and reached the final height. These methods are Bayley-Pinneau (BP), Roche-Wainer-Thissen (RWT) and the projection of bone age on a percentile curve (PBAC), which we use in our clinical practice. The study included 50 female patients diagnosed with idiopathic central puberty precocity (CPPP) and treated with GnRH analogs in the Pediatric Endocrinology Outpatient Clinic of Istanbul Medeniyet University Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital between 2015 and 2023. Demographic characteristics, anthropometric measurements, laboratory results, imaging studies and parental height were retrospectively analyzed. The final heights of the patients were compared with the estimated heights calculated by three methods. The mean age at onset of first symptoms was 7.16 ± 0.84 years, the mean age at onset of telarche was 7.3 ± 0.7 years and the mean age at onset of pubarche was 8.7 ± 1.6 years. The mean age at treatment initiation was 8.3 ± 1.0 years and the mean duration of treatment was 28.4 ± 11.9 months. The mean height at the end of treatment was 149.5 ± 6.3 cm and the mean final height was 163.0 ± 6.4 cm. The estimated final heights calculated by Bayley-Pinneau, RWT and KYPEYI methods showed significant correlation with the actual final heights, with Bayley-Pinneau method showing the highest correlation. In our study, all three methods successfully predicted results very close to the final length. The predicted target height calculation method with KYPEYI used in our clinical practice allows us to calculate the predicted target height in a very short time under outpatient clinic conditions and stands out with its practicality for final height prediction in SPP patients.