Stand -alone wind energy conversion system applied as a sustanable technology to produce electrical energy in Iraq
Irak'ta elektrik enerjisi üretmek için sürdürülebilir bir teknoloji olarak uygulanan tek başına rüzgar enerjisi dönüşüm sistemi
  1. Tez No: 883451
  2. Yazar: TAMADHUR ALSALİHİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF KALEM, PROF. DR. BÜLENT ULUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tek Başına Rüzgar Jeneratörü, Arka Arkaya Dönüştürücü Frekansı, Vektör Trol Yöntemi, Stand-alone Wind Generator, Vector Control Method, Back-to-back Converter Frequency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Büyük şehirlerden uzak seyrek nüfuslu bölgelerin birleşik bir enerji altyapısına entegre edilmesi ekonomik açıdan uygun değildir. Bağımsız enerji kaynakları geleneksel olarak dizel enerji santralleri ve kömür/petrol kazanları tarafından yönetilmektedir. Bu durumda yakıt tedariki, Irak bölgesinde ve dünyanın herhangi bir uzak yerinde kara ve su yoluyla, helikopterle petrol sevkiyatının fiyatını artırmaktadır. Bu çalışmada, Irak'taki tüm lokasyonlarda ekonomik kriterlere dayalı olarak rüzgar türbinleri için ideal yer arayışı araştırılmıştır. Aslında rüzgar, su pompaları, ısıtma, soğutma ve enerji depolama gibi yükleri çalıştırmak için ulusal şebekeden bağımsız olarak elektrik üretmek için kullanılabilir. Bu görevi başarmak için rüzgar enerjisi dönüşüm sisteminin matematiksel modelleri olan MATLAB ve Simulink kullanılmıştır. Her bir rüzgar türbini ile mekanik bir sistem ve sistemin maksimum güç ve verimlilikte çalışmasını sağlamak için türbin dönüş hızını düzenleyen bir yöntemden oluşurlar. Buna göre, türbinin dönüş hızını değiştirmek için bir dişli kutusu ve nispeten yüksek verimli bir jeneratör gereklidir. Gelişen vektör kontrol yöntemi teknolojisi, sabit mıknatıslı senkron jeneratörleri kontrol etmek ve (PMSG) kullanarak ve MATLAB Simulink kullanarak rüzgar türbinlerinin verimliliği üzerine çalışmalar benimsenmiştir. Son olarak, (PMSG) kullanılarak ve MATLAB Simulink kullanılarak rüzgar türbinleri de benimsenmiştir.
Özet (Çeviri)
Integrating sparsely populated regions remote from major cities into a unified energy infrastructure are not economically viable. Independent power supplies are traditionally managed by diesel power plants and coal/oil boilers. In this case, the fuel supply increases the price of shipping petroleum by land and water, by helicopter in the Iraqi region and any remote place in the world. In this study, the search for the ideal location for wind turbines is investigated based on economic criteria in all locations in Iraq. In a matter of fact, the wind can be used to generate electricity independently from the national grid to operate loads, such as water pumps, heating, cooling, and energy storage. MATLAP and Simulink, mathematical models of the wind energy conversion system, are used to achieve this task. They consist of a mechanical system with each wind turbine and a method of regulating the speed of the turbine rotation to ensure the system operates at its maximum power and efficiency. Accordingly, a gearbox to change the turbine rotational speed and a relatively highefficiency generator is required. Developing vector control method technology is to control permanent magnet synchronous generators and studies on the efficiency of wind turbines by using (PMSG) and by using MATLAB Simulink are adopted. Finally, wind turbines by using (PMSG) and by using MATLAB Simulink are also adopted.