Havayolu kabin personelinin çalışma şart ve koşullarının iş aile çatışmasına ve hayat memnuniyetine etkisi
The effect of working terms and conditions of airline cabin staff on work-family conflict and life satisfaction
  1. Tez No: 883533
  2. Yazar: BURAK ÇUBUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN SÜRME
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Turizm, İşletme, Civil Aviation, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Havayolu Kabin Personeli, İş-Aile Çatışması, Hayat Memnuniyeti, Airline Cabin Crew, Work-Family Conflict, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Tüm hizmet odaklı sektörlerde olduğu gibi havayolu taşımacılığı sektöründe de rekabet söz konusudur. Tüm bir uçuş süresince, hizmet kalitesini ve şirket başarısını temsil edenler kabin personelidir. Kabin memurları, yolcular ile birebir yüz yüze hizmet sunduğu için firmanın en önemli müşteri temsilcisi olarak kabul edilmektedir. Bu durum kabin memurlarının stresli ve özel çaba gerektiren durumları sık yaşamaları anlamına gelmektedir. Bununla birlikte gerek iş hayatlarında gerek ise özel ve aile hayatlarında sosyal ilişkilerden uzak kalabilmekte, bu durum da onların ruhsal ve fiziksel yorgunluk yaşamalarına, hayattan kopmalarına ve iş-aile çatışması yaşamalarına neden olabilmektedir. İş-aile çatışması birey üzerinde olumsuz etkileri olan bir durumdur. İş-aile çatışması yaşayan birey, stres altına girebilmekte, yaşadığı bu stres kişi de tatminsizlik, mutsuzluk gibi duygusal belirtirler gösterebilmektedir. Bu kapsamda havayolu kabin personelinin çalışma şart ve koşullarının, iş-aile çatışması ve hayat memnuniyeti üzerine etkisini belirlemek amacı ile İstanbul ilinde ikamet eden 484 kabin memuru ile anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler Spss Statistics 21 programından yararlanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda çalışma şart ve koşullarının ve iş aile çatışmasının hayat memnuniyeti ile ilişkisinin pozitif yönlü olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As in all service-oriented sectors, there is competition in the airline transportation sector. Throughout a flight, it is cabin crew who represent service quality and company success. Cabin crew are considered the company's most important customer representatives as they provide one-on-one face-to-face service with passengers. This means that cabin crew frequently experience stressful and demanding situations. However, they may remain away from social relations in both their business and private and family lives, which may cause them to experience mental and physical fatigue, disengagement from life, and work-family conflict. Work-family conflict is a situation that has negative effects on the individual. An individual experiencing work-family conflict may be under stress, and this stress may cause emotional symptoms such as dissatisfaction and unhappiness. In order to determine the effect of working terms and conditions on work-family conflict and life satisfaction, a survey was conducted with 484 cabin crew members residing in Istanbul. The data obtained was analyzed using the Spss Statistics 21 program. In line with the results obtained, it was concluded that the relationship between working terms and conditions and work-family conflict with life satisfaction was positive.