Sağlık kurumu çalışanlarının şiddete maruz kalma algılarının iş performansına etkisi ve örgütsel değişime açıklığın aracılık rolü: Gaziantep bölgesi özel hastanelerinde çalışan sağlık personeli üzerine bir uygulama
The effect of healthcare institution employees' perceptions of exposure to violence on their work performance and the mediatory role of openness to organizational change: An application on healthcare personnel working in private hospitals in Gaziantep region
  1. Tez No: 883568
  2. Yazar: ONUR EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlıkta Şiddet, Şiddet, Şiddetin Nedenleri, Örgütsel Değişim, İş Performansı, Health, Violence in Health, Violence, Causes of Violence, Organizational Change, Job Performance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Şiddet, toplumların ve bireylerin yaşamlarını derinden etkileyen kompleks bir sorundur. Bu çalışma, şiddetin genel kavramsal çerçevesini oluşturarak, özellikle sağlık sektöründeki şiddet olaylarına odaklanmayı amaçlamaktadır. Birinci bölümde, şiddetin genel tanımı ve sınıflandırılması üzerinde durularak, şiddetin farklı biçimleri incelenmiştir. İkinci bölümde ise, sağlıkta şiddetin tanımı, nedenleri ve sonuçları ele alınmış, aynı zamanda bu tür şiddeti önlemeye yönelik stratejiler ve yasal düzenlemeler tartışılmıştır. Üçüncü bölüm içerisinde, iş performansı ve performansı etkileyen faktörlere odaklanarak, şiddetin iş yaşamındaki rolünü araştırmaktadır. İş performansını belirleyen etmenlerin incelenmesi, şiddetin çalışanların günlük yaşamını nasıl etkileyebileceği konusunda önemli bir anlayış sağlamaktadır. Ayrıca, performans değerlendirme yöntemleri ve iş performansının geliştirilmesi konularında bilgiler sunulmuştur. Dördüncü bölümde, örgütsel değişime açıklık kavramını ele alarak, bu değişkenin iş performansı üzerindeki potansiyel etkilerini incelemektedir. Örgütsel değişim sürecinin aşamaları ve bu sürecin iş performansı üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde tartışılmıştır. Ayrıca, örgütsel değişime açıklık ile iş performansı arasındaki ilişki ve bu ilişkinin organizasyonlar üzerindeki muhtemel sonuçları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Violence is a complex problem that deeply affects the lives of societies and individuals. This study aims to focus on violent incidents, especially in the health sector, by creating a general conceptual framework of violence. In the first part, different forms of violence were examined, focusing on the general definition and classification of violence. In the second part, the definition, causes and consequences of violence in health are discussed, and strategies and legal regulations to prevent such violence are discussed. In the third chapter, it investigates the role of violence in business life, focusing on job performance and the factors affecting performance. Examining the factors that determine job performance provides an important understanding of how violence can affect employees' daily lives. Additionally, information is provided on performance evaluation methods and improving job performance. The fourth chapter discusses the concept of openness to organizational change and examines the potential effects of this variable on business performance. The stages of the organizational change process and the effects of this process on business performance are discussed in detail. Additionally, the relationship between openness to organizational change and business performance and the possible consequences of this relationship on organizations were analyzed.