Psikolojik destek alan ebeveynlerin bilişsel ve duygusal bilinçli farkındalık düzeyinin ruminasyon düzeyi ve depresif belirtiler ile ilişkisi
The relationship between cognitive and emotional mindfulness levels, rumination, and depressive symptoms in parents receiving psychological support
  1. Tez No: 883657
  2. Yazar: HATİCE BALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel ve Duygusal Bilinçli Farkındalık, Depresif Belirtiler, Ebeveyn, Ruminasyon, Cognitive and Emotional Mindfulness, Depressive Symptoms, Parents, Rumination
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmada psikolojik destek alan ebeveynlerin bilişsel ve duygusal bilinçli farkındalık düzeylerinin depresif belirtileri ile ruminasyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Örnekleme psikolojik destek alan ebeveynlerden 153 kişi ve psikolojik destek almayan ebeveynlerden de toplam 102 kişi dahil edilmiş olup toplam 255 kişiden veri toplanmıştır. Katılımcılara yüz yüze olacak şekilde; Sosyodemografik Bilgi Envanteri, Beck Depresyon Envanteri (BDE), Ruminatif Düşünce Biçimi Ölçeği (RDBÖ) ve Bilişsel ve Duygusal Bilinçli Farkındalık Ölçeği (BDBFÖ) yapılmıştır. Yapılan istatistiksel analizde ise Kolmogorov-Smirnov normallik testine sonuçlarına göre verilerin normal dağılım göstermediği anlaşılmış olup yapılan analizlerde parametrik olmayan Spearmen Korelasyon Analizi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarından elde edilen verilere göre psikolojik destek almayan ebeveyn grubunda psikolojik destek alan ebeveyn gruba göre Beck Depresyon envanterinin puanları istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur. Aynı şekilde psikolojik destek almayan ebeveyn grubunun Ruminatif Düşünce Biçimi ölçeğinden aldığı puanların da psikolojik destek alan ebeveyn grubun puanlarına göre istatistiksel olarak yüksek olduğu görülmüştür. Beck Depresyon Envanteri ile Ruminatif Düşünce Biçimi ölçeği arasındaki korelasyon analizi sonuçları her iki örneklem grubunda da pozitif yönde, Beck Depresyon Ölçeği ile Bilişsel ve Duygusal Bilinçli Farkındalık ölçeği arasındaki korelasyonun da negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak psikolojik destek alan ebeveyn grubunun psikolojik destek almayan gruba göre farklılaşması psikolojik desteğin önemini vurgulamıştır. Bu araştırmadan elde edilen bilginin ileride yapılacak çalışmalara destek olacağı ve alınacak önlemlere katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the cognitive and emotional mindfulness levels of parents who receive psychological support and their levels of depressive symptoms and rumination. The sample consists of 153 parents who receive psychological support and 102 parents who do not, totaling 255 participants. The participants were administered the Sociodemographic Information Inventory, the Beck Depression Inventory (BDI), the Ruminative Thought Style Questionnaire (RTSQ), and the Cognitive and Emotional Mindfulness Scale (CEMS) in a face-to-face setting. Statistical analysis revealed that the data did not follow a normal distribution according to the Kolmogorov-Smirnov normality test. Consequently, non-parametric tests such as the Spearman Correlation Analysis, Mann-Whitney U test, and Kruskal-Wallis test were employed. The results indicate that the Beck Depression Inventory scores were statistically higher in the group of parents who did not receive psychological support compared to those who did. Similarly, the Ruminative Thought Style Questionnaire scores were significantly higher in the group of parents who did not receive psychological support. The correlation analysis between the Beck Depression Inventory and the Ruminative Thought Style Questionnaire showed a positive correlation in both sample groups. Additionally, a significant negative correlation was found between the Beck Depression Inventory and the Cognitive and Emotional Mindfulness Scale. In conclusion, the differences observed between the group of parents receiving psychological support and those not receiving it highlight the importance of psychological support. The findings of this study are expected to contribute to future research and the development of preventative measures.