Tarımdan sanata agronomik ağaç baskı
From agriculture to art agronomic wood printing
- Tez No: 883728
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ NURHAN ÖLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Ahşap baskı, Tahta baskı, Yazmacılık, Agronomi, Geleneksel sanatlar, Woodcut, woodprint, Yazmacılık, Agronomy, Traditional arts
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Ahşap kalıplara boya verilmek suretiyle boyalı kalıp ile kumaş üzerine baskı uygulanarak yapılan desenleme işlemi ahşap baskı olarak ifade edilmektedir. Ahşap baskı sanatı, kullanılan malzemelerin tamamen doğal olması ve kendine has uygulama tekniği ile tarihsel dönem içerisinde her zaman ilgi görmüş, bilinen en eski desenleme yöntemidir. Günümüzde, teknoloji ve malzemelerinin yaygın olarak kullanılması, tasarım ve uygulamaların değişim ve yenilenme ihtiyacının gerekliliğini ortaya çıkarmış, sanatçılara da tasarımlarında farklı disiplinlerden faydalanarak eserler üretmelerinin yolunu açmıştır. Bu disiplinlerden birisi de agronomidir. Agronomi ve sanat farklı disiplinler olarak düşünülse de el sanatı ürünlerin hammaddesini oluşturan tekstil malzemelerinden, baskı kalıplarına, renklendirmede kullanılan doğal bitkisel boyalardan bitkisel motiflere kadar disiplinler arası ilişki görülmektedir. Bu çalışmada, ahşap baskı sanatı, uygulama tekniği, uygulama alanları ve kaynaklarının, alan yazın taraması ve diğer sanatsal üretimlerin incelenmesi ile irdelenmesi; belirli bir konsept çerçevesinde ahşap baskı kalıbı tasarımı ve oyulan ahşap baskı kalıpları ile giysilere ve donatılara uygulaması yapılmıştır. Çalışmada ahşap baskı sanatının tarihçesinde önemli yer tutan ve tarihsel dönem içerisinde bu sanatın her aşamasına şahitlik eden Tokat İli ve çevresinde yetişen on beş adet tarımsal ürünün konsept olarak seçilmesi ve bu bağlamda yorumlanması amaçlanmıştır. Bu çalışmanın geleneksel el sanatları sanatçılarına farklı bir bakış açısı kazandırarak, ürettikleri ürünlerin dokusunu bozmadan, aslına uygun şekilde yeni tasarımlarla, ürünler ortaya çıkarmalarına ve çalışmanın konsepti içerisinde yer alan tarımsal betilerin, Tokat ve Tokat yöresinde yetiştirilen tarımsal ürünlerin öne çıkarılarak tanıtılmasına katkı sağlaması hedeflenmiştir. Bu amaç ve hedefler doğrultusunda geleneksel yöntemlerle ahşap baskı kalıpları oyularak, ev tekstili, yazma, şal, kadın giysi ve donatıları gibi tekstil ürünleri üzerine baskı uygulaması işlemi gerçekleştirilmiş ve ortaya çıkan uygulamalar görselleri ile sunulmuştur. On beş adet özgün ahşap baskı kalıbı ve bu kalıplar kullanılarak süslenen ev tekstilleri, giysiler ve giysi donatılarından oluşan bir kişisel sergi düzenlenmiştir. Hazırlanan çevrimiçi sergi ile geniş kitlelere ulaşması sağlanan tasarımlara olumlu geri dönüşler olmuştur.
Özet (Çeviri)
The patterning process, made by applying paint to wooden moulds and applying pressure on the fabric with painted woodblocks is defined as“Woodcut”. The art of Woodcut is the oldest patterning technique known, which has always attracted attention in the historical period, with the completely natural materials used and the application technique specific to itself. Today, the common usage of technology and materials has revealed the necessity of change and renewal of designs, and has paved the way for artists to produce works by making use of different disciplines in their designs. One of those disciplines is Agronomy (Agricultural Science). Although Agronomy and art are thought to be different disciplines, there is an interdisciplinary relationship from the textile materials forming the raw material of the handcraft works to printing blocks, from the natural vegetable dye used for encolouring to herbal motifs. In this study, woodcut art, application technique, fields of application and resources, literature review, and examination of the other works of art; woodcut design, and application of the carved woodblocks to clothing and accessories were made, within the framework of a specific concept. In the study, it is aimed to choose fifteen agricultural products grown in Tokat city, which takes an important place in the history of Woodcut art and witnessed every stage of this art in the historical period, and around as a concept, and to interpret in this sense. This study is aimed to contribute to the traditional handicraft artists by providing them with an different perspective, to create new products with innovative designs in accordance with the original, without deforming the texture of the products they produce, and to contribute to the promotion of the agricultural products growing in Tokat and Tokat region, which are included in the concept of the study. In the direction of these goals and objectives, the woodblocks were carved in traditional ways, and printing on textile products such as home textiles, yazma, shawl, women clothing, and accessories was applied, the generated implementations were presented with their visuals. A solo exhibition consisting of fifteen original woodblocks, and home textiles, clothing, and accessories ornamented by using these woodblocks was organized. With the online exhibition, there has been positive feedback to the designs which have been reached by a large mass.