Seramik sanatında resimsel kazımalar
Pictorial etchings in ceramic art
- Tez No: 883748
- Danışmanlar: DOÇ. PINAR ÇALIŞKAN GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sgrafitto, astar kazıma, gravür, dekor tekniği, süsleme, Sgrafitto, scraping the lining, engraving, decor technigue, ornamentation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
İnsanoğlunun seramiği süsleme geleneğini tarih öncesi çağlardan günümüze kadar getirmesi sonucu birçok yeniliği beraberinde getirmiştir. Seramiği süsleme ihtiyacı birtakım değişiklikleri doğurmuş ve evrenselleşmesine olanak sağlamıştır. Bu ihtiyaçlar zamanla çeşitlilik yaratırken bunlardan bir tanesi de sgrafitto dekor tekniğidir. Sgrafitto dekor tekniği, deri sertliğindeki bünye üzerine, ilk pişirimi yapılmış bünye üzerine ve sırlı pişmiş bünye ürün üzerine boyayı bünyenin kendi renginden farklı renkte kullanılıp kazınması sonucunda ortaya çıkan zıtlıktır. Hemen hemen seramiğin doğuşu ile birlikte var olan bu teknik aynı tarihte nitelendirilmiş olup geçmişten günümüze kadar geçirdiği evrensel değişimler geniş kapsamlı yapılan literatür araştırmasıyla doğru bilgiler eşliğinde ele alınmış, görsel araştırmaya önem verilmiş ve yeniden yorumlanmıştır. Bu doğrultuda araştırması yapılan tez konusunu üç ana bölüm oluşturmuştur. Birinci bölümü sgrafittonun sözcük tanımı ve tarihsel süreçteki gelişimi oluşturmuştur. İkinci bölümü ise sgrafitto dekor tekniğinin uygulama aşamasında kullanılan yardımcı alet-edevatlar, sgrafitto dekor tekniğinin yapım yöntemleri ve bu teknikte eser üreten ulusal ve uluslararası sanatçıların örnek çalışmalarına yer verilmiştir. Son olarak üçüncü bölümü, seramik yüzey üzerinde kavramsal iki öğeyi dekoratif bir unsur olarak kullanılan sgrafitto süslemeleri ile birleştirerek yapılmış olan uygulamalardan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
As a result of the fact that mankind has brought the tradition of decorating ceramics from prehistoric times to the present, it has brought many innovations with it. The need to decorate ceramics has brought about a number of changes and it allowed him to universalize. While these needs create diversity over time, one of them is the sgraffito decor technique. The Sgrafitto decor technique is the contrast that occurs as a result of using and etching paint on a leather-hard body, on a first-baked body, and on a product made on a glazed baked body in a color different from the body's own color. This technique, which existed almost along with the birth of ceramics, was qualified on the same date, and the universal changes it has undergone from the past to the present have been considered in the context of accurate information with a wide-ranging literature research, visual research has been given importance and reinterpreted. In this direction, three main sections have formed the subject of the thesis, which has been researched. The first part of it is the definition of the word sgrafitto and its development in the historical process. The second part includes auxiliary tools and accessories used in the application phase of the sgrafitto decor technique, construction methods of the sgrafitto decor technique and sample studies of national and international artists who produce works in this technique. Finally, the third part consists of applications made by combining two conceptual elements on the ceramic surface with sgrafitto decorations used as a decorative element.