Okul öncesi eğitime devam eden çocukların sosyal güç anlayışları ve gücü kadın ve erkek cinsiyetine atama durumları
Preschool children's understanding of social power and assignment of power to female and male
  1. Tez No: 883809
  2. Yazar: AYŞENUR ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ERSAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Çocukluk Eğitimi, Sosyal Güç, Toplumsal Cinsiyet, Early Childhood Education, Social Power, Gender
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çocuklar sosyal ilişkilerin içerisinde bulunduğu bir dünyaya doğarlar. Bu sosyal dünyada insanların iletişim kurdukça sosyal güç dinamikleri ve toplumsal cinsiyet anlayışları ortaya çıkar. Bu çalışmada okul öncesi eğitime devam eden çocukların sosyal güç anlayışlarının gelişimi ve toplumsal cinsiyet anlayışlarına göre kadın ve erkek cinsiyetine sosyal güç atama durumlarını incelemek amaçlanmıştır. Bu çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada Gülgöz (2015) tarafından geliştirilen“Çocuklarda Güç Dengeleri Algısı Ölçme Aracı”nın Türkçe uyarlaması yapılmıştır. İkinci aşamada ise Ankara ilinin üç farklı ilçesinden okul öncesi eğitime devam eden 182 çocuğa bu ölçme aracı uygulanıp, toplanan veriler analiz edilmiştir. Veriler kişisel bilgi formu ve ölçme aracı aracılığı ile toplanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre çocukların dört yaşından itibaren sosyal gücün alt boyutlarını doğru algıladıkları gözlemlenmiştir. Çocukların boyutlara atadıkları cinsiyetlere bakıldığında kız çocuklarının güçlüye atadığı cinsiyet kadın erkek eşitliği yönünde iken, erkek çocuklarının güçlüye atadığı cinsiyet erkek cinsiyeti yönünde olduğu bulunmuştur. Çocukların yaşı büyükçe güçlüye erkek deme durumlarının arttığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Children are born into a world of social relations. In this social world, social power dynamics and gender understandings emerge as people communicate. In this study, it is aimed to examine the development of social power understandings of children attending preschool education and their social power assignment to male and female gender according to their gender understandings. This study consists of two stages. In the first stage, the Turkish adaptation of the 'Perception of Power Balances in Children Measurement Tool' developed by Gülgöz (2015) was conducted. In the second stage, this measurement tool was applied to 182 children attending preschool education in three different districts of Ankara province and the collected data were analysed. Data were collected through personal information form and measurement tool. According to the results of the study, it was observed that children perceived the sub-dimensions of social power correctly from the age of four. When the genders that children assigned to the dimensions were analysed, it was found that the gender that girls assigned to the powerful was in the direction of equality between women and men, while the gender that boys assigned to the powerful was in the direction of male gender. It was observed that the older the age of the children, the more likely they were to refer to the powerful as male.