Artificial intelligence in healthcare: Analysing its abitlity to do human doctors job
Sağlık hizmetlerinde yapay zeka: İnsan doktorluk işini yapma yeteneğinin analizi
  1. Tez No: 883880
  2. Yazar: GUELLEH MOHAMED YOUSSOUF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GALİP CANSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Yapay Zeka, İnsan Doktorları, Sağlık, Araştırma, Keşif, Technology, Artificial Intelligence, Human Doctors, Healthcare, Research, Exploring
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Günümüz dünyasında, teknolojinin önemini aşırı derecede ifade edemeyiz. Toplumun hayatını kolaylaştırmak için günümüzde birçok teknoloji geliştirilmiştir. Her teknik yenilik, internetin tekerleklerinin gelişimini şekillendirerek, önündeki tekene dayanarak, alandaki büyüme hızını hızlandırmıştır. Teknoloji ilerlemesinin bu hızı, önümüzdeki on yıllarda çeşitli alanları etkileyen büyük değişikliklere yol açabilir. Yapay zeka bu teknolojilerden biridir. Yapay zeka hayatımızın birçok yönünü etkiledi ve modern teknolojinin temel bir bileşeni haline geldi. İş, hükümet, bilim ve tıbbi endüstri de dahil olmak üzere çok sayıda alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu araştırmada, öncelikle yapay zekanın evrimini ve sağlık sektöründe mevcut uygulamalarını araştırarak sağlık sektöründeki sanal zekaya odaklanacağız. O zaman sağlık hizmetlerinde yapay zeka kapasitelerini keşfedeceğiz. Daha sonra, insan doktorlarının sağlık hizmetlerinde oynadığı rolü tartışacağız. Ayrıca, yapay zekanın tıbbi uygulamaya entegre edilmesi konusundaki etik düşünceleri de inceleyeceğiz. Son olarak, bazı tıbbi alanlarda yapay zeka ile insan arasındaki karşılaştırmalı bir analiz gerçekleştirilecek ve bu da yapay akıl güçlerini ve insan uzmanlığını birleştiren bir işbirliği yaklaşımının sağlık sektörünün geleceğini gösterebileceğini öne sürüyor.
Özet (Çeviri)
In today world, the importance of technology cannot be overstated. Many technologies in current time have been developed to make life easier for the society. Every technical breakthrough, form the development of the wheels to internet, has built on the one before it, accelerating the pace of growth in the field. This rapidness of technological advancement may cause big changes in the decades to come influencing various domains. Artificial intelligence is one of these technologies. Artificial intelligence impacted many facets of our life and it is now a fundamental component of modern technology. It is extensively utilized in numerous fields including business, government, science, and medical industry. In this research, we will concentrate on artificial intelligence in healthcare by first exploring the evolution of artificial intelligence and its current applications in healthcare. Then we will discover the artificial intelligence capabilities in healthcare. Next, we will discuss the role of human doctors in healthcare. Furthermore, we will study the ethical considerations of integrating artificial intelligence in medical practice. Finally, a comparative analysis will be conducted between artificial intelligence and humans in certain medical area suggesting that a collaborative approach combining artificial intelligence strengths and human's expertise may represent the future of healthcare.