Devlet memuru olan kadınları doğum sonu süt izni ve ücretsiz izin kullanma durumlarının bebek beslenmesine etkisinin değerlendirilmesi
The Evaluation of the effect of breast freeding leave after delivery and leave without pay on infant feeding of the government official women
- Tez No: 88392
- Danışmanlar: PROF. DR. MUALLA AYKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, çocuk beslenmesi, çalışan kadtn, yasal prosedür, Breast milk, child nutrition, working women, legal procedure &SYQ! EMS
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
in ÖZET Devlet Memuru Olan Kadınların Doğum Sonu Süt İzni Ve Ücretsiz İzin Kullanma Durumlarının Bebek Beslenmesine Etkisinin Değerlendirilmesi Bu araştırma, çalışan ve 12-36 aylık bebeği olan kadınların doğum sonu ücretsiz izin kullanma durumu ve bunun bebek beslenmesine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya Tokat il merkezinde bulunan ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii olarak çalışan ve 12-36 aylık bebeği olan kadınların tümü dahil edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen 161 kadın; işyerlerinde ziyaret edilerek tanımlayıcı, doğum öncesi ve sonrası ile ilgili haklar, anne sütü ve emzirmeye ilişkin 71 soru içeren anket formları araştırmacı tarafından yüz yüze görüşülerek doldurulmuştur. Elde edilen veriler bilgisayarda değerlendirilmiş olup istatistiksel analizlerde khi kare testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; Kadınların 2/3'si üniversite mezun idi ve % 41.0'ı öğretmen olarak çalışmakta idi. Kadınların emzirme süresi ortalaması 9.93 ± 6.24 aydır. Kadınların % 19.9'u çocuğuna altı aya kadar tek başına anne sütü vermiştir. Çocuğuna altı aydan önce ek gıdaya başlayan kadınların % 48.9'u anne sütünün yetersiz olması, % 29.4'ü işe başlaması nedeni ile ek gıdaya başladığını belirtilmiştir. Doğum sonu izinlerden sonra işe başlayan kadınların % 93.6'sı, işe başladıklarında sütlerinin olumsuz etkilendiğini belirtmiştir. Kadınların 1/4'i yasal doğum sonrası iznin hemen sonrasında işe başlarken, 3/4'ü doğum sonrası iznin arkasından bir izin(yıllık izin, rapor, ücretsiz izin) kullanmıştır. Kadınların % 78.9'u (127 kadın) doğumdan sonra ücretsiz izin isteminde bulunmadığını belirtmiştir. Ücretsiz izin istemeyen kadınların % 80.3'ü maaş alamama nedeni ile ücretsiz izin istemediklerini belirtmiştir.. Kadınların % 21.1 'i (34 kadın) doğumdan sonra ücretsiz izin isteminde bulunduğunu belirtmiştir. Doğumdan sonra ücretsiz izin isteyen kadınların % 82.4'üne (28 kadın) kurumları tarafından ücretsiz izin verilmiştir. Ücretsiz izin alan ve anne sütü olan kadınların tümü izinli oldukları dönemde çocuklarını emzirmiştir. Kadınların % 66.5'i (107 kadın) doğumdan sonra süt iznini kullanmıştır. Emzirme ve çocuk beslenmesi ile ilgili olarak kadınların % 96.9'u ücretli izin verilmeli, % 91.8'i süt izin saatlerin arttırılması ve % 41.0'ı ücretsiz izin sürelerinin arttırılması önerisinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY The Evaluation of the Effect of Breast Feeding Leave After Delivery and Leave Without Pay on Infant Feeding of the Government Official Women This research has been carried out for the purpose of determining the nutritional effect on children between 12-36 months old of the government official women who take leave without payment after they give birth. All women working at Tokat province who are subjected to 657 Numbered State Personnel Law and who have children of 12-36 months old have been included in this research. Women included in this research have been visited at their working place and 71 questions relating their rights before and after birth and breast feeding have been asked and the questionnaire forms have been filled out through face to face interview The obtained data have been evaluated the computer and khi square test has been used for the statistical analyses. According to the results of the research: Two third of the women were university graduates and 41% of them were working as teachers The avarege breast feeding period of the women was 9.93± 6.24 months. 19.9 % of the women have given only breast milk to their children for 6 months. Women who began giving artificial food to their children before six months claimed that they began artificial food due to beginning to work. 93.6 % of the women who began work after their birth leave said that their milk has been negatively affected. While 25.5% of the women have began work after their six month birth leave 74.5% of the women have taken another leave annual leave, sick leave, leave without pay. 78.9 % of the women (127 women) have declared that they have not asked for a leave without pay. 80.3 % of the women have declared that they did not ask for a leave without pay because they would not get their salaries. 21.1 % of the women (34 women ) have declared that they asked for a leave without pay after birth. 82.4 % of the women who asked for a leave without pay have claimed that they asked this leave for a better development of their children. 66.5 % of the women (107 women) have used, breast feeding leave afterbirth. About breast feeding and children nutrition. 96.9 % of the women suggested leave without pay, 91.8 % of these women suggested extension of the breast feeding time and 41.0 % of the women suggested extension of the time of the leave without pay.