In vıtro çogaltılan yabani zeytin bitkisinde (olea europaea var. sylvestris) çesitli bor tuzlarının uygulanması sonrası askorbat peroksidaz, katalaz ve süperoksit dismutaz gen ifadelerinin MRNA düzeyinde incelenmesi
Investigation of ascorbate peroxidase, catalase, and superoxide dismutase gene expressions at the MRNA level after the applying of various boron salts in wild olive (olea europaea var. sylvestris) plant growed in vitro
  1. Tez No: 883942
  2. Yazar: ONUR ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGUN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: APX, CAT, mRNA, Olea europaea, SOD, qRT-PCR, APX, CAT, mRNA, Olea europaea, SOD, qRT-PCR
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çeşitli biyotik ve abiyotik stresler bitki büyümesini, gelişimini ve mahsul verimliliğini etkiler. Bitkiler tüm bu stres koşullarına uyum sağlamak, savunmak, kaçınmak ve tolerans göstermek gibi birçok karmaşık stratejiler geliştirmişlerdir. Adaptasyon stratejileri morfolojik, fizyolojik, moleküleri biyokimyasal ya da epigenetik seviyelerde olabilir. Reaktif oksijen türleri sinyali, salisilik asit, jasmonik asit, absisik asit etilen gibi bitki büyüme düzenleyicilerin birikimi, inorganik iyon akışı gibi değişimler bitkinin çevresel stres koşullarına uyum sağlamada etkili olan bazı temel mekanizmalardır. Gerçekleştirilen bu tez çalışmasında da in vitro koşullarda mikro çoğaltımı zor zeytin bitkisinin oksidatif stres koşullarındaki antioksidant enzimlerin bağıl mRNA seviyelerinin incelenmesi ve uygun gelişim koşullarının bulunması hedeflenmiştir. Bu kapsamda in vitro koşullara uygun şekilde aktarılan zeytin bitkisinin besin ortamına askorbat glutatyon yolağına etki ederek oksidatif stres koşullarında etkili olduğu bilinen B elementinin üç farklı bileşiği iki farklı doz olacak şekilde eklenmiştir. Çalışma sonucunda deney gruplarından sadece bir tanesinde antioksidan enzimlerin bağıl mRNA ekspresyon seviyelerinin düştüğü gözlemlenmiştir. Diğer deney gruplarında kontrol grubuna kıyasla antioksidan enzimlerin bağıl mRNA ekspresyon seviyelerinde artış gözlemlenmiştir. Bu durum uygulanan diğer bileşiklerin tuz olmasından kaynaklı bitki tuzluluk stresini artırdığı ve buna bağlı olarak oksidatif stresin de arttığı yönünde yorumlanmıştır. Ancak antioksidan enzimlerin bağıl mRNA ekspresyon seviyesinin yalnızca bir bileşiğin bir dozunda düşmesi de bileşikle beraber dozun da etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma sadece bağıl mRNA ekspresyon seviyeleri üzerinden gerçekleştirildiği için elde edilen verilerin sadece mRNA seviyeleri üzerinden yorumlanabileceği protein seviyesinde verilerin değişebileceği de unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Various biotic and abiotic stresses affect plant growth, development and crop productivity. Plants have developed many complex strategies such as adapting, defending, avoiding and tolerating all these stress conditions. Adaptation strategies can be at the morphological, physiological, molecular, biochemical, or epigenetic levels. Changes such as ROS signal, accumulation of plant growth regulators such as salicilic acid, jasmonic acid, absisic acid, ethylene, and inorganic ion flux are some of the basic mechanisms that affect the plant's adaptation to environmental stress conditions. In this thesis study, it was aimed to examine the relative mRNA levels of antioxidant enzymes under oxidative stress conditions of the olive plant, which is difficult to micro-propagate in vitro, and to find suitable development conditions. In this context, three different compounds of element B, which are known to be effective in oxidative stress conditions by acting on the ascorbate glutaion pathway, were added to the nutrient medium of the olive plant, which was transferred in accordance with in vitro conditions, in two different doses. As a result of the study, it was observed that the relative mRNA expression levels of antioxidant enzymes decreased in only one of the experimental groups. An increase in the relative mRNA expression levels of antioxidant enzymes was observed in other experimental groups compared to the control group. This situation was interpreted that the other compounds applied increased the salinity stress of the plant due to being salt and accordingly the oxidative stress increased. However, the decrease in the relative mRNA expression level of antioxidant enzymes in only one dose of a compound reveals that the dose is also effective with the compound. Since the study was carried out only on the relative mRNA expression levels, it should be noted that the data obtained can be interpreted only on the mRNA levels, and the data may change at the protein level.