Havutlu Sağlık Ocağı bölgesinde okul öncesi yaş grubunda büyüme-gelişmenin etki eden faktörlerle birlikte değerlendirilmesi
Evaluation of growing-up and influencing factor among preschool age group children at Havutlu Primary Health Center Region
  1. Tez No: 88402
  2. Yazar: ALİ KEMAL AZDER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER KARAÖMEROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi, Beslenme, İdrar yolu enfeksiyonu, Malnutrisyon, Parazitoz, XII
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Havuttu Sağlık Ocağı Bölgesinde Okul öncesi Yaş Grubunda Büyüme- (ielişmenin Etki Eden Faktörlerle Birlikte Değerlendirilmesi Araştırma Havutlu Sağlık Ocağı Bölgesinde okul öncesi dönemdeki çocukların büyüme- gelişme durumunun saptanması ve bunu etkileme olasılığı olan faktörlerle ilişkisini belirlemek amacı ile yapıldı. Araştırmaya Havutlu Sağlık Ocağı Bölgesinde yaşayan okul öncesi dönemdeki 357 çocuğun tümünün alınması hedeflendi Katılma hm % 97.5 olarak gerçekleştirildi Araştırmanın veri toplama bölümü kasım 1996 - mart 1997 tarihleri arasında tamamlandı. Araştırmaya alınan çocukların boy ve kilo ölçümleri yapıldı. Dünya Sağlık örgütü' nün önerdiği, National Center for Health Statistics tarafından tanımlanan ve Center for Disease Control tarafindanda onaylanan uluslararası referans grup ile karşılaştırma yapıldı. Parazit tetkikleri % 10 formolin içeren kullanılmış ilaç flakonlanna konan dışkı örnekleri ve seloteypti lam örneklerinin mikroskopik incelenmesi ile yapıldı. İdrar tetkikleri idrar analiz çubuklarıyla gerçekleştirildi Anemi varlığının saptanması için hematokrit ölçümleri yapıldı. Araştırmaya alınan çocukların ağırlık ve boy ölçümlerinin referans populasyon ile karşılaştırılması sonucu: Yaşa göre ağırlık ölçütüne göre % 8.2 düşük kilolu, yaşa göre boy ölçütüne göre %16.0 kısa boylu ve boya göre ağırlık ölçütüne göre % 2.0 zayıf çocuk saptandı. Çocukların hematokrit ölçümlerine göre % 6.6 sının anemik, % 43.7 sinin hematokriûnin ise normal sınırlar içinde fakat ortalama değerin altında olduğu saptandı. Yaş grupları arasında hematokrit değerleri açısından çok anlamlı bir fark saptandı. Çocuklarda yapılan idrar tetkiklerinin sonucuna göre % 30. 1 oranında idrar yolu infeksiyonu saptandı. Kız ve erkek çocuklar arasında belirgin bir fark saptandı. Parazit tetkiklerinin sonucunda; çocukların % 32.5 inin dışkısında parazit saptandı. Seloteypti lam sonucuna göre %18.4 çocukta Oksiyur saptandı. Heriki tetkik sonucuna göre çocukların % 41.5 i parazitliydi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of growing- up and influencing factors among preschool age group children at Havuttu Primary Health Center Region. The study has been performed to determine the status of growing-up of the preschool age children at Havutlu Health Center Region and the effect of influencing factors. It was aimed to include in the study all of 357 preschool age children living at Havutlu Health Center Region. A participation rate of 97.5% was achieved The data collection phase of the study was completed between November 1996 and March 1997. The heights and body weights of children were measured A comparison with international reference group which has been confirmed by theCenter for Disease Control and determined by National Center for Health Statistics and recommended by World Health Organisation has been performed Stool samples collected in used drug flacons filled with a formaline solution of 10% and scotch-tape slide samples were microscopically analysed for parasitic determination. Urinalyses were performed using urine-test sticks. Haematocrit measurement were performed to detect any possible anemia. When compared to the reference population 8.2% of study population resulted enderweighted for weight for age measurement,! 6.0% resulted stunted for height for age measurement and 2. 0% resulted wasting for weight for height measurement Haematocrit measurements revealed that 6.6% of children were anemic and 43. 7% presented with values under mean values although between normal ranges. Haematocrit values were significantly different among age groups. Urinalyses of children revealed presence of urinary tract infection with a frequency of 30.1% and the frequencies were significantly different among sex groups. Parasitic analyses revealed presence of parasite in 32.5% of stool samples. The frequency of oxyuriasis was found to be 18.4% according to scotch tape slide analyses. When the results of both analyses were combined, parasite presence was observed in 41.5% of children. Keywords : Anemia, Malnutrition, Nutrition, Parasitosis, Urinary tract infection. XIII