Doğankent SEA bölgesi Karataş İlçesi Yemişli Köyünde tip II diyabetes mellitus prevalansı ve risk faktörleri
The Prevalance and risk factors of type II diabetes mellitus in Yemişli Village, Karataş Town, Doğankent medical education and research region
- Tez No: 88403
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN AKBABA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes Mellitus, Genetik geçiş, Obezite, Prevalans, Diabetes Mellitus, genetic factors, obesitiy, prevalence
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Doğan kent SEA Bölgesi Kar a taş İlçesi Yemişli Köyü'nde Tip II Diyabetes Mellitus Prevalansı Ve Risk Faktörlerinin Saptanması Dünya' da olduğu gibi Türkiye'de de en önemli sağlık sorunlarından birisi DM'dir. Bu sorunun ülkemizdeki varlığı ve büyüklüğünü belirlemek için çalışmalar 1959'dan bugüne devam etmektedir. Bu çalışma da DM'li olan hastaların fazla sayıda olduğu düşünülen Adana ili Karataş İlçesine bağlı Yemişli Köyü'nde DM prevalansını saptamak amacıyla yapıldı. Çalışmaya 15 yaş ve üzeri nüfusun tamamı dahil edildi. Belirlenen 320 kişiden köyde doğup büyüdüğü için 268'i (%83.7), çalışmaya alındı. Araştırmaya alınanların 158'i (%59), kadın 110'u (%41) erkekti. Her birey önceden hazırlanmış bilgi formu ile sorgulandı ve fizik muayeneleri yapıldı. VKİ obezite tayini için hesaplandı. AKS ölçüldü. AKS 95-139mg/dl ölçülenlere ve önceden DM teşhisi konmamış olanlara OGTT yapddı. OGTT sonuçları NDDG'nin (National Diabetes Data Group) kriterlerine göre yorumlandı. AKS 140mg/dl ve üzerinde ölçülenler DM'li kabul edildi. Daha önce DM'li olan 39 kişi, AKS 140 ve üzerinde çıkan 4 kişi ve OGTT sonucu DM olarak yorumlanan 7 kişi saptandı. Böylece 33'ü kadın (%66), 17'si erkek (%34) olmak üzere toplam 50 kişi (%18.7) DM'li idi. DM'lilerin ortalama yaşı 55±12.5 idi. Bunların %86'sı 45 yaş ve üzeri gruplarda yer alıyordu. Ailesinde diyabet öyküsü bulunanların sayısı 38 (%76) idi. VKİ ortalaması kadınlarda 29.3±5.4 erkeklerde 27.6+4 idi ve bu değerler her iki cins için alman normal değerlerin üzerindeydi. DM'li 34 kişinin (%68) obez gruba girdiği saptandı. Diyastolik ve sistolik kan basıncı normal populasyona göre DM'lillerde yüksek bulundu (sırasıyla p=0.002, p=0.001). Sonuç olarak kapalı toplum yapısı içerisinde yaşanan Yemişli Köyü'nde beslenme alışkanlığı, genetik geçiş gibi DM etyolojisinde yer alan faktörlerin bu prevalansı olumsuz etkilediğine inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Prevalance And Risk Factors Of Type II Diabetes Mellitus In Yemişli Village, Karataş Town, Doğankent Medical Education And Research Region Diabetes Mellitus (DM) is one of the most important health problems in Turkey as well as in the world. Many researchs to determine the importance of this problem have been done from 1959 until today. The aim of this study was to determine the prevalence of DM in Yemişli Village, Karataş, Adana where DM was thought to be common awarding to out-patient data of the regional health center. All inhabitants in the village aged 15 years and over (n=320) were included in the study. The data of 268 people (83.7%) who were born and grew up in this village were used for statistical analyses. Out of 268 cases, 158 (59.0%) were females and 110 (41.0%) were males. A standart questionnarrie was filled out and a complete physical examination was done for each individual. Body mass index (BMI) was calculated for diagnosis of obesity. Fasting blood glucose (FBG) level was measured. An oral glucose tolerance test (OGTT) was performed for cases whose blood glucose level were between 95-139 mg/dl and were not diagnosed as diabetic previously. OGTT results were evaluated according to the criteria of the National Diabetes Data Group. Four cases with a FBG level of 140 mg/dl and over were accepted as diabetic. There were 39 cases who were previously diagnosed as diabetic and seven additional cases were acepted as diabetic according to OGTT results. So a total of 50 cases (18.7%) were diagnosed as diabetic. The mean age of diabetic patients was 55±12 years, 33 (66%) being female and 17 (34%) male. The diabetic patients aged 45 years and over, consisted 86% of the diabetic group. The family history of DM was positive in 38 (76%) of diabetic cases. The mean BMI was 29.3+5.4 for females and 27.6+4 for males. Both of the values of BMI were exceeding the normal values given for gender. Thirty four diabetic cases (68%) were found to be obese. Both mean diastolic and systolic blood pressures were higher in diabetic cases compared with the values of normal population (p=0.002 and p=0.001 respectively). In conclusion; we believed that genetic factors and feeding habits may play an important role in the etiology of DM in population living in Yemişli Village.