Geri Dön

Beyond conquest: Continuity and change on the Ottoman Western Frontier (From the late 15th to mid-16th century)

Fetihten sonra: Osmanlı Batı Serhaddinde devamlılık ve dönüşüm (Geç 15. yüzyıldan 16. yüzyıl ortalarına)

  1. Tez No: 884023
  2. Yazar: GÖKSEL BAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVGENIY RADOSLAVOV RADUSHEV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307

Özet

Bu tez, Osmanlı serhad teşkilatının askeri ve mali stratejileri odağında, 15. yüzyılın sonlarından 16. yüzyılın ortalarına kadar olan dönüşümünü incelemektedir. Bu dönemdeki kurumsal devamlılığa vurgu yapan çalışma, daha önce kapsamlı bir şekilde incelenen 16. ve 17. yüzyıl Osmanlı askeri tarihi ve serhad çalışmaları alanındaki bilimsel boşluğu doldurmaktadır. Mevcut literatür Mohaç Savaşı sonrası askeri hususlara ağırlık verirken, bu çalışma özellikle Mohaç Savaşı öncesi Osmanlı serhad yapısı ve Bosna, Hırvatistan, Srem ve Macaristan'ı kapsayan kale ağını mercek altına almaktadır. Bu çalışma, bölgedeki kale ağını ve garnizon askerlerini incelemekte ve bu ağın varlığını sürdürmek üzere 1470'lerde kurulan finansal sistemi ortaya koymaktadır. Osmanlı ilerleyişi, serhad organizasyonu ve finansman mekanizmalarının gelişimini incelenmektedir. Diğer yandan bu tez, ele geçirilen kalelerin stratejik önemini ve Osmanlı İmparatorluğu'nun fethedilen toprakları sistematik bir savunma hinterlandına dönüştürme sürecine ışık tutmaktadır. Osmanlı serhad organizasyonunun mali külfetini göz ardı eden önceki çalışmaların aksine, bu tez serhad garnizonlarının finansmanı için başvurulan havale yöntemi, tımar tevcihleri ve merkezi hazine sübvansiyonları gibi mekanizmaları araştırıyor. Daha evvel kullanılmamış arşiv belgelerinden yararlanan bu araştırma, Osmanlılar'ın batı serhaddindeki askeri üstünlüğünün idamesinde yeni sancakbeyi tipolojisinin ortaya çıkışı ve tımarlı sipahi saflarının kalabalıklaşmasına odaklanmaktadır. Bu çalışma, mali stratejilerin askeri zorunluluklarla birlikte nasıl geliştiğini, sürekli genişleme ve savunmayı nasıl mümkün kıldığını analiz etmektedir.

Özet (Çeviri)

This thesis examines the evolution and financial structure of the Ottoman frontier organisation from the late 15th to mid-16th centuries, focusing on its military and fiscal strategies. The research emphasises institutional continuity during this period, filling a scholarly gap between the extensively studied 16th and 17th century Ottoman military history and frontier studies. While the existing literature predominantly addresses military aspects post-Mohács, this study particularly examines the pre-Mohács Ottoman frontier structure and its network of fortresses spanning Bosnia, Croatia, Srem, and Hungary. It highlights numerous fortresses and their garrisons, revealing a substantial financial system established in the 1470s to sustain military outposts. Key findings reveal the Ottoman territorial expansion and development of frontier organization and financing mechanisms. This study traces the capture and utilisation of fortresses, elucidating their strategic importance, and the Ottoman Empire's systematic reorganisation of conquered territories into a cohesive defensive hinterland. In contrast to previous studies overlooking financial pressures on Ottoman frontier administration, this thesis explores mechanisms such as the havale method, timar allocations, and subsidies from central treasury utilized to support frontier fortresses. Drawing on newly uncovered archival documents, this research analyses the emergence of frontier power holders and the growth of the sipahi cavalry in maintaining Ottoman military dominance in its western frontier. It examines how financial strategies evolved alongside military exigencies, enabling sustained expansion and defence.

Benzer Tezler

  1. İstanbul metropoliten alan gelişme sürecinde bir dini, kültürel sosyal yerleşim merkezi-Eyüp

    In the development process of İstanbul metropolitan area, a center of religious, cultural social setlement-Eyüp

    H.FAHRÜNNİSA KARA (ENSARİ)

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. METİN SÖZEN

  2. XIX. yüzyılın dönüşen İstanbul'unda mahalleler, kollar ve belediyeler: Bir envanter ve haritalama çalışması

    Neighborhoods, subsection, and municipalities undergoing transformation of İstanbul in the 19th century: An inventory and mapping study

    BÜŞRANUR BEKMAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    TarihMarmara Üniversitesi

    Şehir Çalışmaları Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS UĞUR

  3. Osmanlı klasik dönemi Mora tarihi

    The History of Peloponnesus (Morea) in the Ottoman classical age

    LEVENT KAYAPINAR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    TarihAnkara Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MELEK DELİLBAŞI

  4. Manisa'da beylikler ve Osmanlı dönemi yapılarında devşirme malzeme (Spolia) kullanımı

    Spolia use in Manisa beylik and Ottoman period buildings

    HİLAL AKTUR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AYGÜL AĞIR

  5. Anadolu'da ulaşım ve ulaşımın alt yapısı (XI-XIV. yüzyıllar)

    Transportation and infrastructure of transportation in Anatolia (XI-XIV centuries)

    NESLİHAN DEVECİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    TarihFırat Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SEZGİN GÜÇLÜAY