Doğu Karadeniz kırsalındaki kadınların toplumsal cinsiyet rolleri bakımından ücretsiz emeği: Giresun ili Doğankent örneği
Unpaid labour of women in the rural areas of the Eastern Black Sea region in terms of gender roles: The case of Doğankent, Giresun
- Tez No: 745879
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRETTİN KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Doğu Karadeniz Bölgesi, Feminizm, Kadın Emeği, Kırsal Alan, Ücretsiz Emek, Eastern Black Sea Region, Feminism, Women's Labour, Rural Area, Unpaid Labour
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Ataerkil kapitalist düzende kabul edilen cinsiyet temelli iş bölümü; kadınları özel alanla sınırlamış, ev hizmetlerinden sorumlu tutmuş ve erkeklere bağımlı kılan ikincil bir rol vermiştir. Bu araştırmanın temel amacı, tarımsal faaliyetlerin ana aktörü olan kadının emeğini görünür kılma çabalarına katkıda bulunmaktır. Kadınların toplumsal cinsiyet rollerinin dağılımını, ücretsiz emeğinin neye dayandığını ve sosyal konumlarını irdelemektedir. Tarımsal üretimde kadın emeğinin görünmezliği daha nettir. Tarım ve hayvancılık ev ve bakım işlerinin bir uzantısı olarak kadının ücretsiz emeğine dahil olmaktadır. Ataerki sosyal, kültürel ve coğrafi koşullar neticesinde oluşmuş Doğu Karadeniz'e özgü yapı meydana getirmiştir. Doğu Karadeniz'de kadınlar söz alma, karar verme, mülkiyet hakkında ikincil konumdayken, aile ekonomisine katkı, diğer tarımsal ve hayvan bakma işlerinde birincil konumdadırlar. Kadınlar odun taşımak gibi güç gerektiren bir işi yaptıkları için erkeksi addedilir ve bu durum toplum tarafından onaylanmaktadır. Ataerkil pazarlık sonucu, kadın erkeğin otoritesini sarsmadan kendine alan açarak güçlenmektedir. Araştırmada literatür taraması, katılımlı gözlem ve nitel veri toplama tekniği kullanılmıştır. Feminist bir perspektif kullanılarak Doğu Karadeniz kırsal alanında yaşayan kadınların ücretsiz emeğinin toplum içinde kadını nasıl konumlandırıldığına odaklanılmıştır. Araştırmamızda 34 kadınla derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Gender-based division of labor accepted in the patriarchal capitalist order; It limited women to the private sphere, made them responsible for domestic services and gave them a secondary role that made them dependent on men. The main purpose of this research is to contribute to the efforts of making the labor of women, who are the main actors of agricultural activities, visible. It examines the distribution of women's gender roles, what their unpaid labor is based on, and their social position. The invisibility of women's labor in agricultural production is clearer. Agriculture and animal husbandry are included in the unpaid labor of women as an extension of domestic and care work. The patriarchy has created a structure unique to the Eastern Black Sea Region, which was formed as a result of social, cultural and geographical conditions. While women in the Eastern Black Sea Region are in a secondary position in speaking, making decisions, and property, they are in a primary position in contributing to the family economy and other agricultural and animal care. Women are considered masculine because they do a demanding job, such as carrying wood, and this is approved by society. As a result of patriarchal bargaining, the woman gains strength by opening up space for herself without undermining the authority of the man. Literature review, participatory observation and qualitative data collection techniques were used in the research. Using a feminist perspective, it has been focused on how the unpaid labor of women living in the rural areas of the Eastern Black Sea region positions women in society.