Yapay zeka destekli müzik dersi aktivitelerinin öğrencilerin ders motivasyonlarına etkisi
The effect of artificial intelligence supported music lesson activities on students course motivation
- Tez No: 884120
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN GÜLÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Müzik Eğitimi, Öğrenci Motivasyonu, Artificial Intelligence, Music Education, Student Motivation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, yapay zekâ destekli müzik dersi uygulamalarının ortaöğretim öğrencilerinin ders içi motivasyonlarına olan etkisini incelemektir. Yapay zekâ teknolojilerinin eğitimdeki kullanımının öğrenci motivasyonu üzerindeki etkilerini araştırmak hedeflenmiştir. Yöntem: Araştırma, Kahramanmaraş Türkoğlu Kılılı Anadolu Lisesinde öğrenim gören 44 lise son sınıf öğrencisi üzerinde yarı deneysel tek grup ön test-son test deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları olarak, Öğrenme İçin Motivasyon Stratejileri Ölçeği'nin motivasyon alt ölçeği ve araştırmacı günlükleri kullanılmıştır. Veriler, eşleştirilmiş örneklem t-testi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Yapay zekâ destekli müzik dersleri sonrasında öğrencilerin motivasyon ölçeği puanlarında anlamlı bir artış gözlenmiştir. Öğrencilerin derslerde aktif katılım gösterdiği ve yapay zekâ araçlarının kullanımından olumlu geri bildirimler aldığı belirlenmiştir. Araştırmacı günlükleri, yapay zekâ araçlarının öğrenci motivasyonunu artırmada etkili olduğunu ve derslerin daha ilgi çekici hale geldiğini göstermiştir. Sonuçlar: Yapay zekâ destekli müzik derslerinin, öğrencilerin ders içi motivasyonunu artırdığı ve öğrenme süreçlerine olumlu katkılar sağladığı sonucuna varılmıştır. Bu bulgular, yapay zekâ teknolojilerinin eğitimde etkin bir şekilde kullanılmasının öğrenci motivasyonunu ve ders başarılarını artırma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this research is to examine the effect of AI-supported music lesson applications on the in-class motivation of secondary school students. It seeks to investigate the impact of using artificial intelligence technologies in education on student motivation. Method: The research was conducted with 44 high school seniors studying at Kahramanmaraş Türkoğlu Kılılı Anatolian High School using a quasi-experimental single-group pre-test post-test design. Data collection tools included the motivation subscale of the Motivated Strategies for Learning Questionnaire and researcher diaries. Data were analyzed using paired sample t-tests. Findings: A significant increase in motivation scale scores was observed among students following the AI-supported music lessons. Students showed active participation in lessons and provided positive feedback on the use of AI tools. Researcher diaries indicated that AI tools effectively enhanced student motivation and made the lessons more engaging. Results: AI-supported music lessons were found to increase students' in-class motivation and positively contribute to their learning processes. These findings suggest that the effective use of AI technologies in education has the potential to enhance student motivation and academic success.