Romantik dönem resim sanatında rüya, korku ve cinsellik temaları
The themes of dream, horror and sexuality in romantic period painting
  1. Tez No: 884250
  2. Yazar: ÖZKAN BAYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. LEYLA VARLIK ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Resim, Romantizm, Rüya, Korku, Cinsellik, Art, Painting, Romanticism, Dream, Horror, Sexuality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
İnsanoğlu yaşamı boyunca, bilinçaltı gizil duygularını açığa çıkarma noktasında pek çok yöntem kullanmıştır. Bu yöntemler kimi zaman olumlu kimi zamansa olumsuz neticelerle sonuçlanmıştır. Toplumdaki her birey gibi sanatçılar da bilinçaltı duygularını dışa vurmak adına kendilerine has bir yöntem geliştirmişlerdir. Sanatçıların kullandığı bu yöntem ise eserleri aracılığıyla bu duyguların yansıtılmasıdır. Araştırmada rüya, korku ve cinsellik temaları Romantik dönem resim sanatı ve sanatçı örnekleri üzerinden değerlendirilmiştir. Üç bölüm olarak tasarlanan bu çalışmanın ilk bölümünde, rüya, korku ve cinselliğin genel tanımı yapılmış ve bu temalar kuramsal açıdan incelenmiştir. İkinci bölümde ise resmin temel konusunu oluşturan Romantizmde rüya, korku ve cinsellik temaları, sanatçılar ve eser örnekleri üzerinden değerlendirilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise bu temalar ışığında araştırmacının eserlerine yönelik bir inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout human existence, various methods have been employed to reveal subconscious latent emotions. These methods have sometimes yielded positive outcomes, while at other times, they have resulted in negative consequences. Like every individual in society, artists have developed unique methods to express their subconscious feelings. The method employed by artists is the reflection of these emotions through their works. This research evaluates the themes of dreams, horror, and sexuality through a variety of examples of the Romantic period artists and their paintings. The study is divided into three sections. In the first section, a general definition of dreams, horror, and sexuality is provided, and these themes are examined from a theoretical perspective. The second section focuses on the themes of dreams, horror, and sexuality in Romanticism, evaluating them through the examples of artists and their works. In the final section, an analysis is conducted on the researcher's own works in light of these themes.