İş sağlığı ve güvenliği ve iş hijyeni: Bir sektör araştırması
Occupational health and safety and occupational hygiene: A case study
  1. Tez No: 884292
  2. Yazar: EMRE GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İş Hijyeni, İş Sağlığı ve Güvenliği, SWOT Analizi, Şekerleme Endüstrisi, Occupational Hygiene, Occupational Health and Safety, SWOT Analysis, Confectionery Industry
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı gıda sektöründe üretim yapan bir şekerleme firmasında iş hijyeninin iş sağlığı ve güvenliği ile beslenme ve diyetetik alanlarıyla bir arada incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın hazırlanmasında, iş hijyeni gerekliliklerinin saptanması ana fikri etrafında şekillenen bir anket çalışması kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, SWOT analizi ile değerlendirilerek iş hijyeninin nasıl daha sürdürülebilir ve etkin sağlanabileceği araştırılmıştır. Bulgular: Anket çalışmasının iç tutarlılığı Cronbach alfa katsayısıyla 0,949 olarak belirlenmiş olup, ankete 97 kişinin katılmasıyla çalışmanın gücü %80 seviyelerine ulaşmıştır. 16 farklı ölçeğin sorgulandığı çalışmada katılımcıların yüksek oranda olumlu yanıtlar verdiği görülmüştür. Elde edilen bu sonuçlar SWOT analizi bileşenlerine göre ele alınarak firmanın mevcut durumu ortaya konmuştur. Bu doğrultuda firmanın güçlü yönlerinin baskın olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Anket çalışmasından elde edilen bulgular, SWOT analiziyle değerlendirildiğinde, firmanın iş sağlığı ve güvenliği ile iş hijyeni açısından güçlü yönlerinin ve fırsatlarının öne çıktığı görülmüştür. Havalandırma, bilinçli personel ve hijyen malzemelerinin düzenli temini gibi faktörler, firmanın güçlü yanlarını oluştururken aynı zamanda fırsatları da beraberinde getirmektedir. Bununla birlikte, suni aydınlatma konusunda iyileştirmeler yapılması gereken bir zayıf yön tespit edilmiştir. Sonuç olarak, firma içinde iş sağlığı ve güvenliği ile iş hijyeni prosedürlerinin başarılı bir şekilde uygulandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine occupational hygiene together with the fields of occupational health and safety and nutrition and dietetics in a confectionery company producing in the food sector. Materials and Methods: In the preparation of the study, a questionnaire study shaped around the main idea of determining occupational hygiene requirements was used. The results obtained were evaluated by SWOT analysis and it was investigated how occupational hygiene can be provided more sustainably and effectively. Results: The internal consistency of the survey study was determined as 0.949 with Cronbach's alpha coefficient, and the power of the study reached 80% with the participation of 97 people in the survey. In the study, in which 16 different scales were questioned, it was observed that the participants gave high positive responses. These results were handled according to the components of the SWOT analysis and the current situation of the company was revealed. In this direction, it has been determined that the strengths of the company are dominant. Conclusion: When the findings obtained from the survey study were evaluated by SWOT analysis, it was seen that the strengths and opportunities of the company in terms of occupational health and safety and occupational hygiene came to the fore. Factors such as ventilation, conscious personnel and regular supply of hygiene materials constitute the strengths of the company, while at the same time bringing opportunities. However, a weakness has been identified in artificial lighting that needs improvements. As a result, it has been determined that occupational health and safety and occupational hygiene procedures are successfully implemented within the company.