Döviz riski yönetiminin Azerbaycan ekonomisine ve ticari bankaların karlılığına etkisi
The impact of foreign exchange risk management on Azerbaijaneconomy and its effect on the profitability of commercial banks
- Tez No: 884314
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF SALDANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Döviz riski, Azerbaycan ekonomisi, ticari bankaların karlılığı, döviz kuru, Foreign exchange risk, Azerbaijan economy, profitability of commercial banks, exchange rate
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tez, döviz riski ve yönetiminin Azerbaycan ekonomisini ve Azerbaycan'daki bankaların finansal performansını nasıl etkilediğinden bahsediyor. Yüksek lisans tezinin diğer amacı, Azerbaycan'daki ticari bankaların karlılığı üzerinde döviz riski yönetiminin etkisinin ampirik bir araştırmasını incelemektir. Bu tezde, son yıllarda döviz kurundaki değişmelerin nedenleri ve bunun Azerbaycan ekonomisine, bankacılık sektörüne etkisi araştırılmıştır. Çalışma tanımlayıcı desende tasarlanmıştır. Hedef kitlede Azerbaycan'da 21 ticari banka bulunmaktadır. Raporda, Azerbaycan'daki 21 ticari bankanın tamamı örneklem yaklaşımı kullanılarak seçilmiştir. Analizlerde ikincil veriler kullanılmıştır. Bağımsız değişkenin bağımlı değişkenler üzerindeki etkisini değerlendirmek için çoklu doğrusal regresyon araştırması yapılmıştır. Regresyon modelinin bağımlı ve bağımsız değişkenlerinin uyumunun incelenmesi amacıyla bu tezde Panel Veri Analizi Yöntemi kullanılacaktır. Bu çalışmanın ampirik bulguları, döviz kurlarındaki dalgalanmaların ve risklerin Azerbaycan bankalarının ve ekonomisinin karlılığı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve olumsuz bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Azerbaycan'daki bankaların finansal performansını etkileyen döviz riski ve yönetimi hakkında yapılan bu çalışma, Azerbaycan manatının döviz kurundakı dalgalanmaların ve petrol fiyatındakı ani düşüşlerin ekonomiye ve ayrıca bankaların karlılık performansına ciddi etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışma, döviz yönetimi stratejilerinin geliştirilmesini, bu riskin Azerbaycan ekonomisi ve bankacılık sektörü tarafından kontrol altında tutulmasını, ekonomide çeşitlendirmenin önemini, ekonomik liberalleşmenin ve girişimcilik alanının geliştirilmesini katkı olarak değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis talks about how foreign exchange risk and management affects the Azerbaijani economy and the financial performance of banks in Azerbaijan. The other aim of the master's thesis is to examine an empirical investigation of the impact of foreign exchange risk management on the profitability of commercial banks in Azerbaijan. In this thesis, the reasons for the changes in the exchange rate in recent years and its impact on the Azerbaijani economy and banking sector were investigated. The study was designed in a descriptive pattern. The target audience includes 21 commercial banks in Azerbaijan. In the report, all 21 commercial banks in Azerbaijan were selected using the sampling approach. Secondary data was used in the analyses. Multiple linear regression research was conducted to evaluate the effect of the independent variable on the dependent variables. Panel Data Analysis Method will be used in this thesis to examine the fit of the dependent and independent variables of the regression model. The empirical findings of this study show that exchange rate fluctuations and risks have a statistically significant and negative impact on the profitability of Azerbaijani banks and economy. This study on foreign exchange risk and management affecting the financial performance of banks in Azerbaijan reveals that fluctuations in the exchange rate of the Azerbaijani manat and sudden drops in oil prices have a serious impact on the economy and on the profitability performance of banks. This study evaluates the development of foreign exchange management strategies, keeping this risk under control by the Azerbaijani economy and banking sector, the importance of diversification in the economy, and the development of economic liberalization and entrepreneurship as a contribution.