Ekonomik istikrarsızlık, petrol fiyatlarında dalgalanmalar ve döviz riskinin bankacılık faaliyetleri üzerindeki etkileri
Effects of economic instability, oil price fluctuations and foreign exchange risk on banking activities
- Tez No: 887765
- Danışmanlar: PROF. DR. DÜNDAR MURAT DEMİRÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik istikrarsızlık, Petrol fiyatları, Döviz riski, Bankacılık sektörü, Finansal analiz, Economic instability, Oil prices, Exchange rate risk, Banking sector, Financial analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu tez, ekonomik istikrarsızlık, petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve döviz riskinin bankacılık faaliyetleri üzerindeki etkilerini, Azerbaycan ve Türkiye bankacılık sektörleri üzerinde karşılaştırmalı bir analizle incelemektedir. Tez, 1990'lı yıllardan günümüze kadar olan dönemde bankacılık sektöründeki değişimleri, merkez bankalarının son bilanço analizlerini ve ekonominin farklı dinamiklerinin sektöre olan etkilerini ele alır. Tezin birinci bölümünde, ekonomik istikrarsızlık, petrol fiyat dalgalanmaları ve döviz riski gibi temel kavramlar tanımlanarak teorik çerçeve oluşturulmuştur. Bu bağlamda, enflasyon, işsizlik oranı, döviz kuru dalgalanmaları ve dış şokların bankacılık sektörü üzerindeki etkileri detaylandırılmıştır. İkinci bölümde, araştırma yöntemleri, veri toplama teknikleri ve analiz yöntemleri açıklanmıştır. Azerbaycan ve Türkiye bankacılık sektörlerinin karşılaştırmalı analizi için kullanılan yöntemler ve veri kaynakları detaylandırılmıştır. Üçüncü bölümde, Azerbaycan ve Türkiye bankacılık sektörlerinin genel görünümleri kapsamlı bir şekilde analiz edilmiştir. Her iki ülkenin bankacılık sektörleri tarihsel gelişim, düzenleyici çerçeve, finansal göstergeler ve performans açısından karşılaştırılmıştır. Ayrıca, merkez bankalarının bilanço analizleri ve bankaların aktifpasif yönetimleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde, ekonomik istikrarsızlık, petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve döviz riskinin bankacılık faaliyetlerine etkileri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Merkez bankalarının faiz stratejileri, kısa ve uzun vadeli borç yönetimi, riskler ve belirsizlikler, milli gelir ve büyüme oranı ile ilgili riskler gibi iii konular ele alınmıştır. Operasyonel risklerin kontrolü ve mevduat yetersizliği sorunları da detaylı bir şekilde incelenmiştir. Sonuç olarak, ekonomik istikrarsızlık, petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve döviz riskinin bankacılık sektörlerine olan etkileri üzerine elde edilen bulgular sunulmuş ve politika önerileri geliştirilmiştir. Bu tez, bankacılık sektöründeki risklerin yönetimine ve gelecekte yapılacak araştırmalara ışık tutmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the effects of economic instability, fluctuations in oil prices, and exchange rate risk on banking activities through a comparative analysis of the banking sectors in Azerbaijan and Turkey. The study covers the period from the 1990s to the present, focusing on the changes in the banking sector, the balance sheet analyses of central banks, and the impact of various economic dynamics on the sector. In the first chapter, fundamental concepts such as economic instability, oil price fluctuations, and exchange rate risk are defined, establishing the theoretical framework. Within this context, the effects of inflation, unemployment rates, exchange rate fluctuations, and external shocks on the banking sector are detailed. The second chapter explains the research methods, data collection techniques, and analysis methods. The methodologies and data sources used for the comparative analysis of the banking sectors in Azerbaijan and Turkey are elaborated. The third chapter provides a comprehensive analysis of the general outlook of the banking sectors in Azerbaijan and Turkey. The historical development, regulatory framework, financial indicators, and performance of the banking sectors in both countries are compared. Additionally, the balance sheet analyses of central banks and the asset-liability management of banks are examined. In the fourth chapter, the impacts of economic instability, oil price fluctuations, and exchange rate risk on banking activities are evaluated comparatively. Topics such as central banks' interest rate strategies, short- and long-term debt management, risks and uncertainties, and risks related to national income and growth rate are discussed. v The control of operational risks and issues related to deposit insufficiency are also analyzed in detail. In conclusion, the findings on the effects of economic instability, fluctuations in oil prices, and exchange rate risk on the banking sectors are presented, and policy recommendations are developed. This thesis aims to shed light on the management of risks in the banking sector and to guide future research.