Tenis antrenörleri ve sporcularının öz yeterlilik ve yaşam doyumu ilişkisinin incelenmesi
The relationship between self-efficacy and life satisfaction of tennis coaches and athletes
- Tez No: 884371
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN TOLGA ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Tenis, Spor, Öz yeterlilik, Yaşam Doyumu, Tennis, Sport, Self-efficacy, Life Satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de görev yapan tenis antrenörleri ve sporcularının cinsiyet, yaş, deneyim bakımından öz yeterlilik ve yaşam doyumu ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada tenis antrenörü (n=75) ve tenis sporcusu (n=75) olan örneklem grubunu 62 kadın ve 88 erkek olmak üzere 150 kişi oluşturmuştur. Araştırmadaki veriler sadece yaş, cinsiyet ve deneyim yılını baz alarak kişisel bilgi formu, genel öz yeterlilik ölçeği ve yaşam doyumu ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Toplanan veriler SPSS 27 paket programı (Statistical Package for Social Sciences) kullanılarak analiz edilmiş olup verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistik (Ortalama ve Standart Sapma), pearson korelasyon, ANOVA ve MANOVA analizleri kullanılmıştır. Öz yeterlilik ve yaşam doyumu ilişkisinin incelendiği bu çalışmada elde edilen bulgulara göre yaşam doyumu ile genel öz yeterlilik arasında ilişki tespit edilerek literatürdeki çalışmalar güncel bir çalışma ile desteklenmiştir. Yaşam doyumu ile genel öz yeterliliğin alt boyutları olan başlama ve sürdürme çabası-ısrar arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sporcuların yaşam doyumu antrenörlerin yaşam doyumuyla kıyaslandığında sporcuların yaşam doyumunun anlamlı düzeyde yüksek olduğu analiz edilmiştir. Son olarak, cinsiyet ve yaşam doyumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken cinsiyet ve meslek değişkenlerinin bir arada genel öz yeterliliği etkilediği belirlenmiştir. Sonuç olarak, tenis sporcuları ve antrenörlerinin yaşam doyumları ile genel öz yeterlilikleri arasında ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between self-efficacy and life satisfaction of tennis coaches and athletes working in Turkey in terms of gender, age and experience. In the study, the sample group consisted of 150 people, 62 women and 88 men, who were tennis coaches (n=75) and tennis athletes (n=75). The data in the research were obtained using a personal information form, general self-efficacy scale and life satisfaction scale, based only on age, gender and years of experience. The collected data were analyzed using the SPSS 27 package program (Statistical Package for Social Sciences), and descriptive statistics (Mean and Standard Deviation), Pearson correlation, ANOVA and MANOVA analyzes were used to evaluate the data. According to the findings obtained in this study, in which the relationship between self-efficacy and life satisfaction was examined, the relationship between life satisfaction and general self-efficacy was determined and the studies in the literature were supported by a current study. A significant relationship was determined between life satisfaction and the sub-dimensions of general self-efficacy, namely initiation and maintenance effort-persistence. When the life satisfaction of the athletes was compared with the life satisfaction of the coaches, it was analyzed that the life satisfaction of the athletes was significantly higher. Finally, while there was no significant relationship between gender and life satisfaction, it was determined that gender and occupation variables together affected general self-efficacy. As a result, a relationship was determined between the life satisfaction and general self-efficacy of tennis athletes and coaches.