Psodofakik büllöz keratopatili kornealarda interlökin (IL)-1a, IL-2, IL-4, IL-8, IL-10 seviyelerinin reverse transcriplase-polimerase chain reaction (RT-PCR) yöntemiyle saptanması
  1. Tez No: 88442
  2. Yazar: HAVVA GÜL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. T. REHA ERSÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sitokin, interlökin- 1 alfa, interlökin-8, psödofakik büllöz keratopati, RT-PCR IV, Cytokines, interleukine- 1 alpha, interleukine-8, RT-PCR, pseudophakic bullous keratopathy
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda Temmuz 1994 - Mayıs 1998 tarihleri arasında parsiyel penetran keratoplasti yapılan 30 hastaya ait 30 psödofakik büllöz keratopatili (PBK) kornea ve kontrol grubu olarak 30 donör kornea üzerinde yapılan bu çalışmada; interlökin (IL)-la, IL-2, IL-4, IL-8 ve İL- 10 ekspresyonu“reverse transcriptase polimerase chain reaction”(RT-PCR) tekniği ile araştırıldı. Alınan sonuçlar kalitatif olarak elde edildi ve x2 testi ile istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Psödofakik büllöz keratopatili hasta kornealarında İL- la ve IL-8 donör kornelara göre daha yüksek seviyelerde bulundu ve bu farklılık istatistiksel olarak önemli idi. Sonuç olarak bu çalışmada psödofakik büllöz keratopati oluşumunda spesifik sitokinlerin rol oynayabileceği düşünüldü. Teorik olarak psödofakik büllöz keratopati tedavisinde spesifik sitokin inhibitörleri ve reseptör antagonistlerinden yarar sağlanabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Thirty eyes of 30 patients who underwent partial penetrating keratoplasty due to pseudophakic bullous keratopathy (PBK) in the Cornea Unit of Çukurova University, Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology between July 1994 and May 1998 were included in the study. Thirty donor corneas were assigned as control group. From all corneal specimens interleukine (IL)-1 alpha, IL-2, IL-4, IL-8 and IL- 10 were expressed by using the reverse transcriptase polimerase chain reaction (RT- PCR). Qualitative results obtained by this technique were statistically analysed with x2 test. IL-1 alpha and IL-8 levels were found to be higher in the corneas of the patients with PBK than controls, and there was significant difference between the groups of PBK and controls. It can be concluded that the specific cytokines might play a role on PBK and theoretically there may be benefit in the use of the specific cytokine inhibitors and receptor antagonists in PBK treatment.