Metanol intoksikasyonu ile başvuran hastaların tedavi sonrası prognozunu değerlendirmede çok boyutlu veri görselleştirme: Chernoff yüzlerinin kullanılması
Multidimensional data visualization to evaluate the post treatment prognosis of patients presenting with methanol intoxication: Chernoff Faces
  1. Tez No: 884452
  2. Yazar: BÜŞRA DİLARA DAYIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EJDER SAYLAV BORA, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GÖKTUĞ EFGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Metanol intoksikasyonu, Chernoff yüzleri, çok boyutlu veri, veri görselleştirme, klinik karar verme, Methanol intoxication, Chernoff faces, multidimensional data, data visualization, clinical decision-making
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Metanol intoksikasyonu, endüstriyel alkol ve yasa dışı üretilen içeceklerin tüketimi sonucu ortaya çıkabilen ve acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Bu çalışma, metanol intoksikasyonu ile başvuran hastaların tedavi öncesi ve sonrası laboratuvar parametrelerini analiz etmek amacıyla çok boyutlu veri görselleştirme tekniklerinden Chernoff yüzlerini kullanmayı hedeflemiştir. Çalışmada, Chernoff yüzleri ile hastaların tedavi sonrası prognozlarının daha hızlı ve etkili bir şekilde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma retrospektif olarak tasarlanmış ve metanol zehirlenmesi nedeniyle acil servise başvuran 81 hasta incelenmiştir. Hastaların pH, HCO3, baz açığı, kreatinin ve diğer parametreleri, Chernoff yüzleri ile görselleştirilerek, tedavi öncesi ve sonrası arasındaki farklar değerlendirilmiştir. Her bir hasta için tedavi öncesi ve sonrası laboratuvar değerleri karşılaştırılarak görsel temsiller oluşturulmuştur. Bulgular: Çalışmanın bulgularında, Chernoff yüzleri ile tedavi öncesi ve sonrası laboratuvar parametrelerin görsel olarak kolay anlaşılır hale geldiği görülmüştür. Tedavi sonrası iyileşme gösteren hastalarda, pH ve HCO3 gibi parametrelerin artışı ile Chernoff yüzlerinde daha dengeli ve sağlıklı görseller elde edilmiştir. Sonuçlar Araştırmanın sonuçları, özellikle tedavi sonrası iyileşme gösteren hastalarda laboratuvar parametrelerindeki değişimlerin görsel olarak daha belirgin hale geldiğini ortaya koymaktadır. Chernoff yüzlerinin sunduğu görsel temsiller, karmaşık verilerin anlaşılmasını kolaylaştırarak klinik karar verme süreçlerine önemli bir katkı sunmaktadır. Bu tür çok boyutlu veri görselleştirme araçlarının, sadece metanol intoksikasyonu vakalarında değil, diğer acil durumlarda da klinik pratiğe entegre edilmesi mümkündür. Sağlık profesyonelleri, bu yöntemle hızlı değerlendirme yaparak hasta yönetiminde daha etkin sonuçlar elde edebilirler.
Özet (Çeviri)
Aim: Methanol intoxication is a life-threatening condition resulting from the consumption of industrial alcohol or illicitly produced beverages, often requiring urgent medical intervention. The study aims to assess the efficacy of Chernoff faces in visually representing patients' prognoses after treatment, thereby facilitating more efficient clinical decision-making. Method: This retrospective study analyzed 81 patients admitted to the emergency department due to methanol intoxication. The patients' biochemical parameters, such as pH, HCO3, base excess, and creatinine, were visualized using Chernoff faces, highlighting the differences in patients' metabolic statuses before and after treatment. The pre- and post-treatment laboratory values of each patient were compared through graphical representations. Results: The findings revealed that Chernoff faces effectively visualized changes in biochemical parameters, allowing for a clearer understanding of the patient's clinical progression. In patients who showed improvement, the post-treatment Chernoff faces displayed healthier visual features, particularly indicating increases in pH and HCO3 levels. This method proved to be a valuable tool for rapidly assessing the clinical status of patients. Conclusion: Chernoff faces provide a valuable tool for visualizing multidimensional data in clinical cases such as methanol intoxication, where rapid and accurate clinical decision-making is critical. This method allows healthcare professionals to quickly and intuitively analyze complex data, potentially improving treatment outcomes. The application of visual data analysis techniques like Chernoff faces could be further expanded in other areas of healthcare.