İstanbul temalı resimli çocuk kitaplarının kültürel miras bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of istanbul-themed children's picture books in the context of cultural heritage
- Tez No: 884451
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ALMELEK İŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültürel Miras, Çocuk Edebiyatı, Resimli Çocuk Kitapları, İstanbul, Culture, Cultural Heritage, Children's Literature, Illustrated Children's Books, Istanbul
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bir toplumun dünyaya bakış açısını yansıtan kültür, o toplumun var olması için her şeydir. Bireylerin içinde bulunduğu kültürü koruması ve gelecek nesillere aktarabilmesi kültürün devamlılığı açısından önemlidir. Bir toplumun kültürünün devamlılığını sağlayan ve onu gelecek nesillere aktaracak olan bireyler şüphesiz ki çocuklardır. Resimli çocuk kitapları, kültürel mirasın aktarılmasında önemli bir materyaldir. Kitaplar, çocukların hayal güçlerini geliştirirken, aynı zamanda kültürel değerleri eğlenceli biçimde öğretir. Kültürel miras açısından oldukça zengin bir geçmişe sahip İstanbul kentinin hikâyeleri, çocuklarla kültürel mirası tanıştırmada ve benimsetmede etkili bir yöntemdir. Araştırma kapsamında, İstanbul temalı resimli çocuk kitaplarının kültürel mirası aktarmadaki rolü amaçlanmıştır. Nitel olarak yürütülen bu çalışma surecinde kültür, çocuk edebiyatı ve İstanbul başlıkları oluşturulmuştur. Bu başlıklar açıklanarak birbirleriyle ilişkileri incelenmiştir. Seçilen 18 resimli çocuk kitabı, kültürel miras unsurları ölçüsünde değerlendirilmiştir. Analizi yapılan çocuk kitapları, tarihi mekân ve yapıları anlatan kitaplar olarak sınırlandırılmıştır. Araştırmanın sonucunda, resimli çocuk kitaplarının kültürel mirasın aktarılmasında etkili bir malzeme olduğu düşünülmektedir. Fakat, bu alandaki çocuk kitaplarının hikâyelerinde genel olarak popüler olan aynı tarihi mekânların anlatımına yer verildiği ve diğer kültürel miras değerlerine yeterince yer verilmediği görülmüştür. Resimli çocuk kitaplarının yardımcı bir materyal olarak kullanılması ve hikayelerdeki kültürel miras alanlarının çeşitlendirilmesi, kültürel aktarımın doğru biçimde gerçekleştirilmesinde etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Culture, which reflects a society's worldview, is essential for its existence. It is crucial for individuals to preserve their culture and transmit it to future generations for cultural continuity. Children undoubtedly play a significant role in ensuring the continuity of a society's culture. Illustrated children's books serve as vital materials for transmitting cultural heritage. These books not only enhance children's imagination but also teach cultural values in an enjoyable manner. The stories of Istanbul, a city with a rich cultural heritage, are an effective means to introduce and instill cultural heritage in children. This research aims to explore the role of Istanbul-themed illustrated children's books in transmitting cultural heritage. Qualitatively conducted, the study established categories of culture, children's literature, and Istanbul to analyze their interrelationships. Eighteen selected illustrated children's books were evaluated based on cultural heritage elements, focusing on books depicting historical sites and structures. The analysis suggests that illustrated children's books are effective materials for transmitting cultural heritage. However, it is noted that these books often focus on popular historical sites while neglecting other cultural heritage values. Utilizing illustrated children's books as supplementary materials and diversifying cultural heritage aspects in stories could enhance the accurate transmission of culture.