Influences of Erasmus+ Youth Exchange Projects on participants' willingness to communicate and L2 motivation
Erasmus+ Gençlik Değişimi Projelerinin katılımcıların konuşma istekliliğine ve ikinci dil motivasyonuna etkisi
- Tez No: 884461
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI MİRİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: erasmus+, ikinci dil motivasyonu, konuşma istekliliği, gençlik değişimi projeleri, erasmus+, l2 motivation, willingness to communicate, youth exchange projects
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Erasmus+ Gençlik Değişim Projeleri, Erasmus+ Hareketliliklerinin bir koludur ve Erasmus+ ülkelerindeki 13-30 yaş arası gençler için çeşitli yaygın öğrenme ortamları sağlar. Bu programlar öncelikle farklı Avrupa ülkelerinden katılımcılar arasındaki iletişimi geliştirmeyi ve Avrupa Birliği Gençlik Stratejisi'nde vurgulanan belirli endişeler hakkında farkındalığı artırmayı amaçlamaktadır. Erasmus+ Öğrenci Değişimleri yabancı dil eğitimi açısından incelenmiş olsa da, Erasmus+ Gençlik Değişim Projesinin katılımcıların yaşı, cinsiyeti ve uyruğu açısından etkisi üzerine yapılmış çalışma sayısı azdır. Bu araştırma, Erasmus+ Gençlik Değişim Projelerinin ikinci dil (L2) motivasyonunu ve o dilde, özellikle de İngilizce, konuşma istekliliğini (WTC) artırma üzerindeki etkisini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, nicel bileşen için belirlenmiş bir ölçek kullanarak açıklayıcı karma yöntem yaklaşımı kullanmıştır. Amaç, farklı milletlerden 56 katılımcı üzerinden ikinci dil motivasyonu ve konuşma istekliliğinin incelenmesidir. Katılımcılar 18 ila 30 yaş aralığındaki bireylerden, özellikle de gençlerden ve genç yetişkinlerden oluşmaktadır. Çalışmanın nicel kısmına katılan Erasmus+ Gençlik Değişim Projesi katılımcılarıyla iletişime geçildikten sonra, nitel kısım için toplam 7 kişi seçilmiştir. Nicel analiz IBM SPSS Version 25.0 kullanılarak gerçekleştirilirken, nitel analiz katılımcıların yanıtlarından türetilen temaların oluşturulmasını ve incelenmesini içermektedir. Erasmus+ Gençlik Değişim Projeleri kültürlerarası iletişimi kolaylaştırmak ve ikinci dil motivasyonunu teşvik etmek açısından büyük önem taşımaktadır. Bu araştırma öğrenciler, eğitimciler ve müfredat dışı programlar için önemli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Erasmus+ Youth Exchange Projects are a subset of Erasmus+ Mobilities, providing various informal learning settings for the youth in Erasmus+ countries aged 13-30. These programs primarily aim to improve communication among participants from different European nations and increase awareness about certain concerns highlighted by The European Union Youth Strategy. While Erasmus+ Student Exchanges have been examined in relation to foreign language instruction, there is a scarcity of study on the impact of the Erasmus+ Youth Exchange Project with regard to participants' age, gender, and nationality. This research showcases the impact of Erasmus+ Youth Exchange Projects on enhancing motivation in speaking a second language (L2) and willingness to communicate (WTC) in that language, particularly English. This study employed an explanatory mixed-method approach, utilizing a designated scale for the quantitative component. The objective was to examine the variations in WTC and L2 motivation across 56 individuals from different nations. The participants consist of individuals in the age range of 18 to 30, specifically teens and young adults. After contacting the participants of the Erasmus+ Youth Exchange Project questionnaire, a total of 7 individuals were chosen for the qualitative portion. The quantitative analysis was carried out using IBM SPSS Version 25.0, whereas the qualitative analysis involved the generation and examination of themes derived from participant responses. Erasmus+ Youth Exchange Projects are crucial in facilitating intercultural communication and encouraging the desire for second language motivation. This research offers significant information for students, educators, and extracurricular programs.