The influences of Erasmus and Fulbright exchange programs from the perspectives of their participants
Erasmus ve Fulbright değişim programlarının katılımcılarının bakış açıları ile etkileri
- Tez No: 439232
- Danışmanlar: PROF. DR. CENNET ENGİN DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değişim programı, öğrenci hareketliliği, kürselleşme, yükseköğretim, yükseköğretimde uluslararasılaşma, Exchange program, student mobility, globalization, higher education, internationalization in higher education
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 368
Özet
Bu araştırma, uluslararası öğrenci değişim programlarının etkilerini program katılımcılarının algıları çerçevesinde incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmada olgubilim deseni kullanılarak Fulbright ve Erasmus öğrencilerinin deneyimleri ve öğrencilerin programların kültürel, sosyal, kişisel ve akademik etkilerine yönelik algıları incelenmiştir. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşmeler yoluyla 41 öğrenciden (24 Erasmus ve 17 Fulbright) toplanmıştır. Sonuçlar katılımcıların değişim programlarına yönelik genel olarak olumlu görüşlere sahip olduklarını göstermiştir. Katılımcılar değişim programlarının kendilerine farklı kültürlerin olduğu bir ortamda bulunma fırsatı sağladığından, farklı bakış açıları kazanmalarına yardımcı olduğundan ve kişisel gelişimleri için faydalı olduğundan bahsetmişlerdir. Katılımcılar tarafından en sık olarak belirtilen kişisel deneyim, değişim programlarının katılımcıların özgüvenlerinin artmasına yönelik katkısıdır. Katılımcılar değişim programlarının kişisel gelişimin yanısıra kültürel ve sosyal alanlarda da katkıları olduğunu belirtmişlerdir. Katılımcılar ayrıca bu katkıların sadece değişim programlarından kaynaklanmadığını yabancı bir ülkede okumanın ve yaşamanın da bu katkılardan sorumlu olduğunun farkındadır. Buna karşın katılımcıların değişim programları sona erdikten sonra yurtdışında çalışmak ya da yaşamak için çok büyük bir heves taşımadıkları görülmüştür. Bazı katılımcılar değişim programlarindaki ev sahibi ülkelerin yanı sıra dünyanın her hangi bir yerinde yaşayabileceklerini belirtmişlerdir. Bunun nedeni olarak da daha da sağlamlaştırdıkları sosyal ve profesyonel becerilerinin“küresel köy”olarak adlandırılan dünyaya uyum sağlamada yeterli olmasıdır. Son olarak, araştırmanın bulguları değişim programlarının profesyonel ve bireysel beceri gelişimine katkı sağlayarak küresel ekonominin ihtiyacı olan iş gücünü yetiştirmekte etkili olabileceğini göstermiştir. Buna dayanarak karşılıklı bir etkileşimden söz etmek mümkün olmaktadır: yükseköğretimin uluslararasılaşması küresel işgücüne katkı sağlarken, sürekli küreselleşen pazar da üniversitelerin uluslarasılaşmasını teşvik edecektir. Erasmus ve Fulbright gibi değişim programları da bu süreçte temel rolü oynayacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the influences of the Fulbright and Erasmus international student exchange programs through the participants' perspectives. Phenomenological design was adopted in order to investigate the meaning of individuals' lived experiences, and the cultural, social, personal, and academic influences of the student exchange programs. Data were collected from 41 students (24 Erasmus and 17 Fulbright students) through face-to-face semi-structured interviews. Findings revealed that the participants held positive perceptions toward their exchange programs. They mentioned that the exchange programs provided them opportunities for involvement in a diverse environment, in broadening their perspective, and improving their personal skills. The data revealed that increased self-esteem was perceived as the top individual experience by students. The participants stated that their exchange programs were not only helpful for improving their personal skills but also for improving their cultural and social skills. Some students also asserted that they could live anywhere else in the world, since they had secured the skills to survive in what has been termed the“global village.”Finally, the findings illustrated that the exchange programs might be effective tools in meeting the requirements of the global economy in terms of improving the skills of the future workforce. Such dual results are symbiotic in nature: Just as the internationalization of higher education fosters development of a truly global workforce, the ever-globalizing marketplace will place an increasing premium on creating cosmopolitan university graduates. Exchange programs such as Erasmus and Fulbright will play a key role in these processes.