Suriye iç savaşında kadın militanlar: YPJ ve DEAŞ örneği
Female militants in Syrian civil war: The cases in YPJ and DAESH
  1. Tez No: 884482
  2. Yazar: CEREN BAZ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Militanlar, Yabancı Terörist Savaşçı, Radikalleşme, YPJ, DEAŞ, Katılım Motivasyonları, Female Militants, Foreign Terrorist Fighter, Radicalization, YPJ, DAESH, Motivations for Joining
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Tarihsel süreçte kadınlar da terör faaliyetlerinin bir parçası olmuş, terör örgütleri içinde farklı roller üstlenmiştir. Başlarda daha pasif konumda olan kadınlar, sempatizanlığın ötesine geçerek günümüzde daha aktif olarak şiddet eğilimli terör faaliyetlerinde bulunmaktadırlar. 11 Eylül sonrası sıkça adından söz edilen radikalleşme ve yabancı terörist savaşçı kavramları, Suriye iç savaşıyla uluslararası alanda daha da önemli hale gelmiştir. Suriye iç savaşının başlamasıyla bölgede güç kazanan DEAŞ terör örgütü ve PKK terör örgütünün Suriye kolu olan YPG'nin tamamı kadınlardan oluşan silahlı yapılanması YPJ, farklı bölgelerden kadın Yabancı Terörist Savaşçıların (YTS) bölgeye akın etmesine zemin hazırlamıştır. Bu çalışma DEAŞ ve YPJ terör örgütlerine katılan YTS kadınların örgüte katılımlarında, radikalleşmelerine neden olan faktörlerin neler olduğu temelinde motivasyon kaynaklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Aynı iç savaş döneminde, dünyanın farklı yerlerinden gelerek her iki örgüte de katılan YTS kadınların katılım motivasyonlarında benzerlik ve farklılıkların bulunduğu varsayımından hareket edilmiştir. Bu temelde katılım motivasyonları birey, grup ve toplumsal dinamikler başlıkları altında incelenerek, aynı bölgede farklı ideolojileri benimsemiş iki örgüt içinde kadın YTS'ler için yapılacak analizin işlevsel olacağı iddia edilmiştir. Bahse konu iddiaya yönelik olarak YPJ ve DEAŞ terör örgütleri örnek olarak seçilmiş, araştırma sonucunda elde edilen röportajların analiziyle katılım motivasyonlarında benzerlikler ve farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, women have participated in terrorist activities and assumed different roles within terrorist organizations as well as men. Women, who were initially in a more passive position, have gone beyond sympathizing and are now more actively involved in violent terrorist activities. The terms radicalization and foreign terrorist fighter (FTF) which gathered great interest following 9/11, have become more important in the international arena with the Syrian civil war. The DAESH terrorist organization and the YPJ, the all-female armed organization of the YPG, the Syrian branch of the PKK terrorist organization, which gained power in the region with the outbreak of the Syrian civil war, paved the way for the influx of female FTFs from different regions. This study aims to analyze the motivational sources of FTF women who joined DAESH and YPJ terrorist organizations on the basis of the factors that caused their radicalization. It was assumed that there are similarities and differences in the joining motivations of FTF women who arrived from different parts of the world and joined either organization during the same civil war period. On this basis, by examining the motivations for joining under the titles of individual, group, and social dynamics, it is asserted that the analysis to be made for female FTFs in two organizations that have adopted different ideologies in the same region would be functional. Regarding the aforementioned assertion, YPJ and DAESH terrorist organizations were selected as examples, and similarities and differences in the motivations for joining were identified through the analysis of the interviews obtained as a result of the research.