Evli ve çalışan bireylerde evlilik doyumu ve iş tatmini arasındaki ilişkinin duygusal şiddet bağlamında incelenmesi
Examining the relationship between marriage satisfaction and job satisfaction in married and working individuals in the context of emotional violence
- Tez No: 884484
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Doyumu, İş Tatmini, Duygusal Şiddet, Marital Satisfaction, Job Satistaction, Emotional Violence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Evlilik ve iş hayatı insan yaşamının çok büyük bir bölümünü kaplayan önemli iki alandır. Duygusal şiddet ise şiddetin diğer boyutları kadar dikkat çekmeyen fakat kişileri olumsuz yönde etkileyen önemli bir sorundur. Duygusal şiddet daha çok sözel saldırı, hakaret, aşağılama, engelleme, sevgiden mahrum bırakma şeklinde muhatabının duygularını inciten, karşılıklı ilişkileri zayıflatan, muhatabının özgüvenine ve benlik saygısına zarar veren bir sorundur. Duygusal şiddetin aile içi ilişkileri olumsuz yönde etkilemesi sebebiyle eşler arasında evlilik doyumunun azalmasına sebep olduğu, aynı zamanda iş yaşamında yaşanan duygusal şiddetin çalışanların iş tatmini seviyesini düşürdüğü görülmektedir. Bu çalışmada evli ve çalışan bireylerin evlilik doyumu ve iş tatmini arasındaki ilişki duygusal şiddet bağlamında incelenmiştir. Bu çalışmada ilişkisel tarama modeli esas alınmıştır. Araştırmanın örneklemi basit örnekleme yöntemi ile seçilen 279 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırma kapsamında veri toplamak amacıyla anket yöntemi kullanılmıştır. Ankette, Demografik bilgi formu, Evlilik Doyum Ölçeği, İş Tatmin Ölçeği ve Duygusal Şiddete Maruz Kalma Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi IBM SPSS 27 yazılım programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada betimleyici istatiksel analizler, geçerlik ve güvenirlik analizi, normal dağılım analizi, korelasyon analizi, regresyon analizi ve fark testleri yapılmıştır. Analizler sonucunda duygusal şiddetin evlilik doyumunun alt boyutları üzerinde olumsuz yönde anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında duygusal şiddetin alt boyutlarının evlilik doyumu ve iş tatmini üzerinde olumsuz yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Ayrıca duygusal şiddete maruz kalmanın erkeklerde kadınlardan daha fazla olduğu, cinsel tatminin erkeklerde kadınlardan daha fazla olduğu bulgusuna varılmıştır. Aynı zamanda eğitim düzeyinin ve gelirin yüksek olmasının iş tatmini üzerinde olumlu yönde etkisinin olduğu gözlenmiştir. Araştırmada kullanılan ölçeklerdeki diğer alt boyutların anlamlı bir ilişkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Marriage and business life are two important areas that cover a large part of human life. Emotional violence is an important problem that does not attract as much attention as other dimensions of violence but affects people negatively. Emotional violence is a problem that hurts the feelings of the interlocutor, weakens mutual relations, and damages the self-confidence and self-esteem of the interlocutor, mostly in the form of verbal attacks, insults, humiliation, obstruction, and deprivation of love. It is seen that emotional violence causes a decrease in marriage between spouses because it negatively affects domestic relations, and at the same time, emotional violence experienced in business life reduces the job satisfaction of employees. In this study, the relationship between marital satisfaction and job satisfaction of married and working individuals was examined in the context of emotional violence. This study was based on the relational screening model. The sample of the research consists of 279 participants selected by simple sampling method. Survey method was used to collect data within the scope of the research. Demographic information form, Marital Satisfaction Scale, Job Satisfaction Scale and Exposure to Emotional Violence Scale were used in the survey. Data analysis was done using IBM SPSS 27 software program. Descriptive statistical analyses, validity and reliability analysis, normal distribution analysis, correlation analysis, regression analysis and difference tests were conducted in the research. As a result of the analysis, it was determined that emotional violence had a significant negative effect on the sub-dimensions of marital satisfaction. In addition, it was observed that the sub-dimensions of emotional violence had a significant negative relationship on marital satisfaction and job satisfaction. It has also been found that exposure to emotional violence is more common in men than women, and sexual satisfaction is higher in men than women. It has also been observed that high education level and income have a positive effect on job satisfaction. It was observed that there was no significant relationship with the other sub-dimensions in the scales used in the research.